Overschrijven grafrechten/afstand doen bij ruzie in familie
20 februari 2017
Vraag nummer: 49735
Hallo,
in een urnennis staat de urn van vader, moeder is onlangs ook komen te overlijden, Zij was rechthebbende van de nis. Er zijn drie nabestaanden; De ene zus wil de nis opzeggen en de urn meenemen naar huis. Zij heeft ook de urn van moeder. De andere zus en broer willen de nis ook wel opzeggen maar dan ook de urn in ontvangst nemen. Volgens hen moet vader in zijn geboorte gemeente blijven en eventueel daar uitgestrooid worden. Wat moeten wij als gemeente hierin beslissen?
vriendelijke groet,
A. van Ede
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
U moet niets beslissen. U moet de nabestaanden zeggen dat een van hen de grafrechten kan overnemen en dan afwachten wie dat (als eerste) doet. Dan hebt u weer een rechthebbende en diens wensen kunt u volgen.
U kunt letterlijk en figuurlijk niets met meningen van nabestaanden. Daar hebt u eigenlijk ook helemaal niets mee te maken. U hebt alleen te maken met een rechthebbende.
Dat klinkt wat formalistisch, maar het is de enige manier om u er uit te komen als houder van de begraafplaats. U kunt niet gaan beoordelen of het 'juister' of 'beter' is dat een kind de urn mee naar huis neemt of dat de as van vader in zijn geboorteplaats verstrooid wordt. En dat mag u ook niet. Als u niet formeel handelt, kunt u er nooit uit komen.
U had ook helemaal niet moeten wachten tot alle kinderen de kans kregen om een eigen mening of eigen wens bij u kenbaar te maken. U had meteen tegen het kind dat zich als eerste meldde, moeten zeggen dat hij of zij eerst de grafrechten moest vragen. Ook als iemand de grafrechten wilde opzeggen. Je kunt alleen de grafrechten opzeggen als je ze hebt, niet als je ze niet hebt.
Omdat u gewacht hebt, hebt u nu het probleem wie u als eerste moet zeggen dat men alleen kan handelen als men de rechten formeel overneemt.
Ik zou voorstellen dat u alle 3 tegelijk een brief schrijft dat de rechten van de nis weer op naam moeten worden gesteld. En dan wacht u af wie zich als eerste meldt. Ik zou geen telefonisch aanvragen accepteren, alleen schriftelijke. Dat kunt u zeggen als iemand belt. (Want u moet later tegenover anderen kunnen aantonen dat een ander eerder was).
Zie ook vraag 49710 van enkele dagen geleden over het niet kunnen kiezen tussen personen die grafrechten claimen: 'Grafrecht; wie de rechten het eerste eist of krijgt? Alternatieven?'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.