Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Open urnenkast (verplicht uitgifte bepaald type urnenplek?)

21 maart 2016

Vraag nummer: 45610

De urn van mijn moeder staat al ruim 15 jaar in de open urnenkast van de gemeentelijke begraafplaats. Die keuze is gemaakt omdat ik de mogelijkheid wil hebben plantjes, bloemetjes, een lantaarntje etc. bij de urn te kunnen zetten. Onlangs is mijn vader overleden. Wij hebben hem laten cremeren zodat we voor hem ook een vergelijkbare natuurstenen urn kunnen bestellen en die vervolgens in het beschikbare urnenvak naast het urnenvak waar de urn van mijn moeder staat kunnen bijzetten, zodat ze weer 'naast elkaar' staan. Nu blijkt dat de gemeente geen nieuwe urnen meer wil bijzetten in die open urnenkast. Er zijn dichte urnenkasten waarvan de vakken allemaal honingraatvormig zijn. Die worden nu als 'open' alternatief aangeboden. De plaat kan er dan afgelaten worden. Maar vanwege de honingraatvorm van de vakken is het onmogelijk om daar plantjes, bloemetjes, lantaarntjes bij te plaatsen. Dat is voor mij geen optie. De honingraatstructuur is mooi bij een dichte urnenkast, maar totaal ongeschikt voor een open urnenkast. (Ik beschik over foto's).
Ik vind dat de gemeente of de huidige open urnenkast weer in gebruik moet nemen en er urnen in bij moet gaan zetten, of een nieuwe open urnenkast moet plaatsen, eveneens met vierkante vakken, zodat daar zowel de urn van mijn vader als de urn van mijn moeder in bijgezet kunnen worden. Als de gemeente dat weigert vind ik dat ze nalatig zijn en ik kan en wil dit niet accepteren. Tegenwoordig wordt meer dan 60% van de overledenen gecremeerd en daar moeten m.n. gemeentelijke begraafplaatsen goed op inspelen. Er is maar 1 begraafplaats in onze gemeente en mijn ouders zijn beiden geboren en getogen in deze gemeente dus horen ook een geschikt plekje op de gemeentelijke begraafplaats te krijgen. Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen? Wat kunt u mij adviseren? Zij er minimale eisen waaraan een gemeentelijke begraafplaats op dit vlak aan dient te voldoen? Kan ik ze ergens op aanspreken omdat ze in gebreke blijven of zo? Ik hoor graag spoedig van u.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een gemeente heeft een wettelijke verplichting om te regelen dat mensen in de gemeente begraven kunnen worden. Maar niet om een crematorium te hebben. Ook niet om asbestemmingen in een bepaalde vorm aan te bieden, zoals een open urnenkast zoals u beschrijft.

Ik verbaas me overigens over urnenmuren e.d. zoals je die op veel begraafplaatsen ziet, omdat die meestal volstrekt onrendabel zijn. De bouw is vaak ongelooflijk duur. Ik heb mij vaak oprecht verbaasd als ik de kosten hoorde. Wat dat betreft kan ik mij goed voorstellen dat de gemeente kiest voor urnenplaatsen in de vorm van een honingraat, omdat die veel goedkoper zijn. De gemiddelde gemeente moet toch al veel geld toeleggen op haar begraafplaatsen.

U vraagt of u de gemeente ergens op kunt aanspreken omdat ze in gebreke blijft. Nee. Een gemeente moet alleen de optie van begraven aanbieden en met enige goede wil kun je daar ook nog de optie van urnengraven aan toevoegen. Maar dat is niet wat wilt; u hebt een voorkeur voor een bepaald type urnenplaats.

Als ik uw verhaal goed begrijp, zou het feitelijk nog wel mogelijk zijn om de urn van uw vader ook in een open kast te plaatsen. Maar de gemeente wil die plekken niet meer uitgeven.
Daar is misschien nog wel iets aan te doen, maar dan moet ik weten om welke gemeente het gaat en dan gaat het ook niet om een 'openbaar' advies maar om een gerichte juridische actie waarbij een besluit moet worden uitgelokt waartegen dan formeel bezwaar kan worden gemaakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder