Handtekening rechthebbende urnennis?
31 december 2015
Vraag nummer: 44701
moet er voor rechthebbende van urnennis ook een handtekening gezet worden hoe zit dat
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Natuurlijk moet er door de rechthebbende van een urnennis ook een handtekening gezet worden. Men gaat een juridische verplichting aan, over en weer. Zowel de houder van de begraafplaats als de rechthebbende.
Bovendien is het zo dat op een urnennis ook grafrechten worden gevestigd. Volgens de wet moeten 'uitsluitende rechten op een graf' (zoals de wettelijke term luidt, in artikel 28 van de Wet op de lijkbezorging) schriftelijk worden gevestigd.
Er zijn 2 varianten.
1. Bij een niet-gemeentelijke begraafplaats (zoals een begraafplaats van de kerk of een stichting of NV) moet er dan een overeenkomst zijn, die door beide partijen wordt getekend.
2. Bij een gemeentelijke begraafplaats krijgt een rechthebbende van een graf of urnengraf of urnennis een schriftelijk besluit per brief. Een besluit/brief van de overheid heeft altijd een eenzijdig karakter; dat hoeft een burger niet voor akkoord te tekenen. Maar... de gemeente geeft alleen een besluit af, als er een schriftelijke (!) ondertekende aanvraag van de rechthebbende is. Daar hebben we dus weer die handtekening.
Dus in alle gevallen moet er een handtekening worden gezet.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.