Bijzetten urn (beheerder weet niets van verwijderen grafsteen)
25 april 2014
Vraag nummer: 38174
Mag een urn bij een bestaand graf d.m.v. het verplaatsen van de grafsteen bijgezet worden, ondanks dat de beheerder er niets van af weet. Het graf wordt daarna weer netjes afgeleverd en je kunt niet meer zien dat er iemand de steen heeft verplaatst. Het oogmerk vernieling in de wet is dan niet meer van toepassing. En zo niet, waar vind ik dan jurisprudentie daarover?
Met vriendelijke groet.
Jxx
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Een grafsteen van een bestaand graf mag niet worden afgenomen zonder de beheerder van de begraafplaats over het voornemen in te lichten. De beheerder moet zulke werkzaamheden kunnen afstemmen. Bijvoorbeeld voorkomen dat zulke werkzaamheden tegelijk met een begrafenisplechtigheid samenvallen. En hij moet weten dat de steen niet gestolen wordt of is.
Voor het bijzetten van een asbus in een graf is het vaak niet nodig de steen weg te halen. Er wordt dan vanaf de zijkant of vanaf de voorkant of achterkant schuin een schuin een gat onder de steen gegraven, waar de asbus in gelegd kan worden. Het bijzetten van een asbus hoeft niet moeilijker gemaakt te worden dan het is.
Wie zonder toestemming van de beheerder een grafmonument verwijdert, handelt strafbaar, want in strijd met artikel 149 van het Wetboek van strafrecht. Hij handelt wederrechtelijk; het wegnemen van het monument is een vorm van beschadiging.
Hier is mij geen specifieke jurisprudentie over bekend. Niemand heeft ooit bij de rechter beweerd dat hij of zij een grafsteen zonder toestemming van de beheerder mocht verwijderen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag: Van wie is de grafsteen?