Asverdeling tussen hertrouwde echtgenote en ouders?
19 mei 2006
Vraag nummer: 4461 (oude nummer: 8040)
Geachte heer van der Putten,
Door een noodlottig ongeval met vele raadsels is onze kinderloze broer 3 jaar geleden overleden. Onze familie is in het geheel niet te kennen gegeven, over de uitvaart, . Hij is gecremeerd. en zijn urn is bijgezet in een urnen graf in Duits land. Dit graf deelt mijn broer, met zijn Duitse schoon opa en - oma, die hier al bijna 10 jaar liggen.
Mijn schoon zusje is inmiddels hertrouwt, heeft nu een kind, en woont 250 km verderop.
Onze ouders, al op leeftijd wonen 700 km van zijn graf vandaan.
Is er een mogelijkheid, om zijn urn alsnog naar NL te laten komen ?
Zijn hertrouwde vrouw geeft uit wraak beslist geen toestemming.
Voor de verwerking van hun verdriet zo het goed zijn, als onze broer nog "naar huis"komt.
En een goed verzorgt graf krijgt in zijn geboorteplaats.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
In Duitsland zal het zeker net zo zijn als in Nederland, dat de persoon die rechten heeft op een graf of urnengraf of urnennis, de persoon is die beslist of de urn daar verwijderd mag worden of niet. Als de weduwe het graf op naam heeft staan en er geen toestemming voor geeft om de asbus naar Nederland over te brengen, hebt u een probleem. De begraafplaats mag de asbus zonder toestemming beslist niet vrijgeven.
Als de hertrouwde vrouw geen toestemming geeft, en niemand haar op andere gedachten kan brengen, is het voeren van een rechtszaak in Duitsland de enige mogelijkheid. Wellicht heeft een rechter mededogen met het verdriet van uw ouders en vindt die het niet-meewerken aan afgifte van de asbus nu de vrouw een nieuw leven heeft opgebouwd, onjuist. Maar juridisch schat ik de kansen van uw ouders zo'n rechtszaak niet erg hoog in. Wel de kosten van een rechtszaak. Die lopen in de duizenden euro's.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten