Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asbus verplaatsen; wat zijn de stappen?

30 januari 2005

Vraag nummer: 3640 (oude nummer: 5487)

Mijn vaders as is bijgezet in zijn laatste woonplaats in een urnenmuur. Wij willen hem graag bijzetten in zijn geboortedorp, waar de rest van de familie ligt. Wat zijn de te volgen stappen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De persoon op wiens naam het grafrecht staat, beslist over het verwijderen van de asbus, zo staat in de wet. Hoe is dat naar uw situatie te vertalen? Men huurt meestal een ruimte in de urnenmuur. Die ruimte is in juridische zin een graf, waar een grafrecht op rust. De huurder van de ruimte is dan de persoon die beslist of de asbus daar weg mag of niet.
Als u die persoon bent, of een familielid dat het er mee eens is, dan kan dat onmiddellijk besloten worden. Er is geen wachttermijn, het kan meteen worden uitgevoerd. Het wegnemen van de asbus is iets dat alleen de beheerder van de begraafplaats met die urnenmuur mag doen. Die is als enige bevoegd om een 'grafruimte' te openen en heeft de wettelijke plicht om te registreren dat de asbus op die en die datum is uitgenomen en wat er mees is gebeurd of aan wie die asbus is gegeven.
U moet natuurlijk weten of er in het geboortedorp plaats en mogelijkheid is voor de asbus. U moet daar afspreken wanneer de asbus kan komen en geplaatst kan worden. Daar kan nog een kleine plechtigheid van gemaakt worden, als u wilt.
U kunt de asbus zelf meenemen en transporteren van de ene plaats naar de andere. De asbus kan ook per post of koerier worden verzonden.
Er zijn geen vergunningen nodig.
U hebt geen recht op teruggave van de huur van de ruimte in de urnenmuur voor de resterende termijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.