Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asbus vader blijft in magazijn; hoe kan er iets gebeuren?

19 mei 2004

Vraag nummer: 3128 (oude nummer: 4321)

Geachte heer,
mijn vader is in november 2002 overleden, en gecremeerd.
Op dat moment was mijn zusje het aanspreekpunt.
En omdat ze nog niet wisten wat ze met het as van mijn vader moesten, is het eerst in een soort magazijn gezet.
Omdat er nog niets was beslist.
Een jaar later weer een berichtje van het crematorium,wat moet er met het as gebeuren?
Ze wist het nog niet, dus laat maar staan.
Nu 2004 staat het er nog, wat ik erg pijnlijk vind, het is wel mijn vader.
Volgens het crematorium krijgen ze deze maand weer een brief.
Mijn vraag is kun je dit jaren blijven doen?
En kan ik als dochter van mijn vader niets doen?
Ik zou mijn vader graag de laatste eer bewijzen.
Hopend op uw antwoord, met vriendelijke groeten Karin

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Bij de meeste crematoria mag je de asbus slechts een jaar in de 'algemene nis' (dat is de nette naam van dat magazijn) blijven staan. Vervolgens moet een keuze worden gemaakt in de asbestemming (verstrooien, bijzetten, thuis bewaren e.d.). Er zijn ook wel enkele crematoria waar men dat verblijf in de algemene nis meermalen mag verlengen.

Hoe dan ook, het verblijf van de as in de algemene nis, waar de asbus gewoonlijk niet bezocht kan worden, is onbevredigend. Dat begrijp ik goed. Maar er zijn niet zoveel oplossingen. De persoon die de crematie heeft geregeld is de persoon die de beslissing mag/moet nemen over de as. En als ze dat niet doet, is ze moeilijk te dwingen. Ik zei zeggen: praat er eerst met uw zusje over, maar eventueel ook met andere familieleden. Wellicht heeft ze geen idee dat het anderen (ook) interesseert. Wellicht speelt er een financieel probleem omdat bijzetting elders duurder is; u kunt dan samen eens kijken hoe u dat oplost. Eventueel ook samen met andere familieleden.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een advocaat in te schakelen en met een rechtszaak te dreigen en zo. Maar dat kan ik niemand zomaar aanbevelen. Het verpest de familieverhoudingen grondig, het is erg duur en er is geen garantie dat u bereikt wat u wilt.

Het kan zijn dat de tijd verstrijkt, maar uw zusje geen besluit neemt. En dat het crematorium dat een keer beu wordt. En dat het crematorium uw zusje een ultimatum stelt waarbinnen een besluit moet vallen, maar dat dat toch niet gebeurt. Het kan dan zijn dat het crematorium de as mag verstrooien (als ze goede algemene voorwaarden heeft). In dat geval zou u kunnen zeggen dat u de zorg voor de asbus wel op u wilt nemen. Ik zou in elk geval een brief aan het crematorium sturen en zeggen dat als uw zus afstand doet van haar rechten ten aanzien van de bus, u belangstelling hebt. Dat kan nooit kwaad, verplicht nog tot niets, maar voorkomt wellicht dat op een kwade dag de as opeens door het crematorium verstrooid blijkt te zijn.
Ik zou altijd een briefje sturen en niet alleen bellen, omdat u dan later aan de hand van een fotocopie aan kunt tonen iets gedaan te hebben. Een brief kan men in een dossiertje van deze crematie/asbus bewaren. Een brief maakt ook een iets serieuzere indruk dan een telefoontje.

Zie ook andere vragen over 'Keuzes en zeggenschap over as'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.