Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As pleegkind in graf moeder bijzetten?

21 mei 2008

Vraag nummer: 5421 (oude nummer: 10739)

Begin februari heeft mijn pleegdochter van 21 zelfmoord gepleegd.Haar moeder was al 6 jaar eerder overleden; en is bijgezet bij haar vader .
Haar broer van 19 is volgens mij nu degene die beslist over haar as en waar die eventueel begraven wordt.Haar vader is er nog wel, maar was uit de ouderlijke macht gezet, en zit permanent in een psychiatrische inrichting.De wens van haar broer, net als die van ons, is dat mijn pleegdochter, zijn zus dus, bijgezet wordt bij hun moeder. Daar wil de familie echter niet aan mee werken.Heeft haar broer in deze enig recht om aan deze situatie iets te veranderen? De familie van zijn moeder heeft in deze steeds de grafrechten betaald.
Kan hij bijvoorbeeld besluiten om zijn moeder te laten herbegraven?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een triest verhaal. Maar ik moet me tot de zakelijke aspecten beperken.
De persoon die de grafrechten heeft, beslist of in dat graf een asbus mag worden bijgezet. Dat is dus blijkbaar een lid van de familie van de moeder van uw pleegdochter.
Degene die over de as mag beslissen is de persoon die de opdracht voor de crematie heeft gegeven. U schrijft niet wie dat is. Misschien bent u het, misschien de broer. Maar a;s u op één lijn zit maakt dat niet uit.

De vraag is of de asbus tegen de zin van de rechthebbende kan worden bijgezet in een graf. Het antwoord is: nee.
De volgende vraag is of de broer zijn moeder kan laten herbegraven, om moeder en dochter in een ander graf samen te brengen. Het antwoord is weer: nee. De rechthebbende op een graf is degene die over een opgraving mag beslissen; buiten hem of haar om mag niets. In extreme situaties kan het wel eens door tussenkomst van de rechter worden afgedwongen, maar dit is niet bijzonder genoeg.
Bovendien is het zo dat voor een opgraving verlof van de burgemeester nodig is, die advies moet inwinnen van de VROM-inspectie. Het beleid van deze inspectie is om opgraving binnen 10 jaar na het overlijden niet toe te staan. Al zou de familie wel aan een opgraving willen meewerken, dan nog krijgt men het vereiste verlof niet.

Ik vrees dat de wens om moeder en dochter samen in één graf te brengen de komende jaren om meer redenen niet te realiseren is.

Zie vergelijkbare vragen in de rubriek Begraven > Opgraven en herbegraven of cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder