Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Afbreekbare asbus en termijn ruiming graf

16 februari 2009

Vraag nummer: 6182 (oude nummer: 12356)

Geachte heer van der Putten
Op mijn voorgaande vraag schrijft u : (bijgaand antwoord)
"As mag in een afbreekbare asbus worden bijgezet. Ik zie het bergen van as in een biologische afbreekbare urn /asbus als een vorm van traag verstrooien. De as zal uit de oude asbus moeten worden gehaald. Het plaatsen van een afbreekbare asbus in een nis in een urnenmuur zie ik niet als logisch, omdat er uiteindelijk een los hoopje as in de nis zal liggen. Dan heeft de afbreekbaarheid van de asbus geen functie. Wel, als de asbus geplaatst wordt in of op een graf. Dan wordt de as in de grond opgenomen."

Mijn vraag is: Moet deze (biologische)afbreekbare asbus ook voor zien zijn van onuitwisbare persoonsgevens of is dit niet nodig. Zijn er evt. richtlijnen na het bijzetten van de afbreekbare asbus in een bestaand graf, wanneer dat graf dan op zijn vroegst geruimd mag worden.
Mvg.
J. Smeets

Antwoord:

Geachte heer,

De afbreekbare asbus hoeft niet voorzien te worden van onuitwisbare persoonsgegevens. Dat geldt alleen voor de situatie dat het crematorium de as 'vers uit de oven' in een asbus bergt. Het overbrengen van de as uit de oorspronkelijke asbus naar de afbreekbare asbus kan door iedereen uitgevoerd worden en dan is ook niet meer te controleren wiens as het is, of het wel alle as is, of de as niet vermengd wordt met andere as, etc. Bovendien vergaat de nieuwe asbus en wordt de as opgenomen in de grond; waar wilt u dan onuitwisbare letters op aanbrengen? Of beter gezegd, wat voor nut zou dat hebben?

Er zijn geen wettelijke richtlijnen voor de termijn waarin een graf op zijn vroegst geruimd mag worden nadat een (al dan niet afbreekbare) asbus in een graf bijgezet wordt. Maar begraafplaatsen kunnen in hun beheersverordening of beheersreglement wel voorwaarden stellen aan de termijn en eisen dat na de plaatsing van een asbus de grafrechten nog een bepaalde termijn moeten bestaan of moeten worden verlengd.

Het lastige is echter of je de plaatsing van een afbreekbare urn als bijzetting van een asbus of als een vorm van verstrooiing moet zien. Ik zie het als het laatste, maar dat hangt ook af van de vraag of snel of langzaam de asbus vermoedelijk zal vergaan. Als dat heel erg langzaam is, zou je het misschien toch als bijzetting van een asbus moeten zien. Maar als de 'bus' van papier is, zal hij snel vochtig worden in de grond en snel scheuren, stel ik mij zo voor. Dan kun je hem vermoedelijk na enkele weken niet meer opgraven zonder dat de boel scheurt. Dat vind ik dan verstrooiing.
Ten aanzien van verstrooiing van as in een graf hebben houders van begraafplaatsen in hun beheersverordening of beheersreglement geen voorwaarden voor de termijn van het graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.