Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aansprakelijk stellen inzake opgraving asbus

24 augustus 2007

Vraag nummer: 4928 (oude nummer: 9610)

Op onze begraafplaats hebben wij een paar jaar geleden een asbus in een graf begraven (man bij zijn vrouw, die een paar jaar daarvoor was begraven).
Door onenigheid onder de kinderen (de ene procedure na de andere) was de uitspraak van de rechter uiteindelijk, dat de helft van de as uitgestooid moest worden op het crematorium, en de andere helft terug in het graf moest. Een partij wilde dat de asbus op dezelfde dag werd opgegraven als ook de verstrooien plaats zou vinden en dat zij daar bij aanwezig wilde zijn. Wij vonden dit echter niet wenselijk omdat de asbus op ongeveer 150 cm diep stond en er ook een grafmonument op stond, dat moest blijven staan, we moesten dus schuin onder de steen in graven (handmatig) dit nam enkel uren inbeslag, we hebben dit toen aan een partij (rechthebbende graf) kenbaar gemaakt. En de asbus een paar dagen eerder eruit gehaald en in bewaring genomen. Nu is de andere partij boos dat ze er niet bij aanwezig waren (opgraving asbus) en niet in kennis waren gesteld dat dit eerder zou gebeuren. Nu gaat zij ons denkelijk aansprakelijk stellen, hebben wij nu verkeerd gehandeld ?
Bij het verdelen van de as en het herplaatsen van de helft van de as in het graf, waren alle partijen aanwezig op de begraafplaats.

Met vriendelijk groeten
X X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand heeft er recht op om aanwezig te zijn bij de opgraving van een asbus; dit is een beheershandeling van de beheerder van de begraafplaats.

Als u betrokkenen had laten weten om een bepaalde dag de opgraving te zullen uitvoeren en u doet het op een andere dag dan de aangekondigde dag, is dat hooguit niet netjes, maar heeft dat geen juridische gevolgen.
U hoeft overigens niet derden in kennis te stellen van de opgraving, alleen de rechthebbende.

Het de gemeente aansprakelijk stellen voor het opgraven op een andere dag is nonsens. Je kunt een ander alleen aansprakelijk stellen voor (financiƫle) schade, die direct of indirect uit een handelen of nalaten voortvloeit. Daar is hier geen sprake van.
Ik kan me voorstellen dat iemand boos of teleurgesteld is, los van de vraag of dit terecht is. Maar het vervolgens aansprakelijk stellen van de gemeente is een loze kreet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Ook bij een urnengraf speelt de vraag: van wie is de grafsteen?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder