Wanneer verstrooiïng as mogelijk?
2 april 2009
Vraag nummer: 6369 (oude nummer: 12696)
Geachte heer van Putten,
Hierbij vragen wij nogmaals uw kundig advies.
Een rechthebbende geeft te kennen dat hij de as van zijn moeder, waarvan de asbus is bijgezet is in een urnengraf wil opgraven en samen met de as van zijn vader wil verstrooien.
Nu schrijft artikel 63 van de wet op de lijkbezorging dat dit kan met toestemming van de rechthebbende, maar artikel 66 daar in tegen zegt dat dit pas kan na een periode van 20 jaar.
Mag de asbus worden opgegraven en de as worden verstrooid samen met de vader van de rechthebbend.
Zie uw advies met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Janny Bransen - Ligtenberg
Antwoord:
Gaechte mevrouw,
Artikel 66 gaat alleen over het ruimen van een asbus en richt zich tot de houder van de begraafplaats (of het columbarium bij een crematorium). De houder mag de asbus niet binnen 20 jaar ruimen.
Maar artikel 63 gaat over de rechten van nabestaanden, in het bijzonder de rechten van de rechthebbende van een graf of andere ruimte waar de asbus zich bevindt. Die mag altijd aangeven dat hij de asbus wil hebben. In artikel 63 staat met opzet ook geen termijn. De rechthebbende kan altijd de asbus uit een graf of urnenruimte laten halen om de as een andere bestemming te geven, dus ook binnen de termijn van 20 jaar.
Maar de toestemming van de rechthebbende is ook nodig als men bijvoorbeeld na 50 jaar een asbus uit een graf wil halen.
Artikel 66 speelt alleen als de rechten op het graf, het urnengraf of de nis waar de asbus staat verlopen zijn, anders kan de houder niet ruimen. Als de rechten eerder verlopen dan 20 jaar, moet de houder toch tot 20 jaar na de crematie wachten.
Het opgraven van de asbus van de moeder om de as samen met die van vader te verstrooien, is iets wat nu meteen kan, als de rechthebbende van het urnengraf dat vraagt.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten