Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verstrooien as of niet

24 augustus 2009

Vraag nummer: 6804 (oude nummer: 13629)

Beste meneer,

Bij ons speelt het volgende probleem. De man van mijn moeder wil vijf jaar na overlijden van mijn moeder haar as gaan verstrooien. Hij heeft ons dit niet laten weten. Wij hebben dit via via vernomen. Wij hebben ook geen contact meer met hem.

Wat is de positie van de kinderen in deze? Kunnen wij dit tegenhouden?

Vriendelijk bedankt voor uw advies.

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De opdrachtgever van de crematie beslist over de bestemming van de as, maar moet daarbij de wens van de overledene in acht nemen. Zo luidt de wet. Als de as later is bijgezet in een urnennis of urnengraf of gewoon graf, beslist vervolgens de rechthebbende op die nis of dat graf wat er met de as moet gebeuren.
Anderen, zoals kinderen, ouders, broers of zussen van de overledene, hebben geen bijzondere positie of inspraak.
De wetgever heeft dit zo geregeld omdat de persoon die de uitvaart regelt meestal een persoon is die de overledene erg na sta en vaak het meest genegen is om de wens van de overledene in acht te nemen.

Een kind kan dit voornemen niet tegenhouden, tenzij er bijvoorbeeld een testament of codicil bestaat waaruit blijkt dat de overledene een andere wens had.

Via de rechter kan men meestal niets bereiken, tenzij men de (andere) wens van de overledene hard of erg aannemelijk kan maken.
Gewoonlijk is dit soort kwesties alleen in overleg op te lossen. Een optie zou kunnen zijn het verdelen van as. Misschien is er een derde, een familielid of een goede vriend, die kan bemiddelen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as' van de hoofdrubriek Cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.