Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitstrooiing asresten en gedenkteken plaatsen?

2 oktober 2002

Vraag nummer: 1232 (oude nummer: 1573)

Mon Feb 14 21:17:50 2000

Is het toegestaan om na het uitstrooien van de asresten een soort van gedenk- teken op de plek te plaatsen ?


Antwoord:

Mon Feb 14 23:49:48 2000

Geachte heer of mevrouw,

U vraagt of het toegestaan is om na het uitstrooien van asresten na crematie een soort van gedenkteken te plaatsen.

Dat hangt er van af waar u de as uitstrooit. Als het in een gemeente is toegestaan om as bijvoorbeeld op weilanden of in het bos of een plantsoen te verstooien, zal de eigenaar van de ondergrond daarmee moeten instemmen. Als de gemeente die eigenaar is, zult u waarschijnlijk geen toestemming krijgen.

Als het gaat om het uitstrooien van as op een begraafplaats, is het soms wel mogelijk om een gedenkteken te plaatsen. Sommige begraafplaatsen hebben strooivelden, waar men ook een muur of zuil of ander object heeft waar men een herinneringsplaat kan bevestigen.

Als u een individueler soort gedenkteken wenst, is de oplossing nog eenvoudiger. U koopt/huurt de plaats van een graf en verstrooit daar de as en plaatst daar een gedenkteken. Echter niet alle vormen van verstrooiing en alle soorten gedenktekenen zijn op elke begraafplaats toegestaan, dus u moet in uw omgeving maar eens goed informeren wat wel en wat niet kan.

Er zijn ook begraafplaatsen die speciale individuele strooiveldjes kennen, maar daar is het ook niet toegestaan om een gedenkteken te plaatsen. Het veldje moet een veldje blijven. Dan kom je toch weer op een graf uit.

Maar nogmaals: informeer links en rechts en u zult zeker een passende oplossing tegenkomen.

Overigens merk ik op dat als u een terreintje of een graf huurt, dat u de kosten (net als bij een gewoon graf) in principe van de inkomstenbelasting kunt aftrekken als zijnde kosten in verband met een overlijden, mits er geen al te groot tijdsverloop (ongeveer een jaar) is tussen het overlijden en de crematie van de betreffende persoon en de huur van het veldje of graf. Omdat e.e.a. meestal niet goedkoop is, is fiscale aftrek altijd meegenomen. Dat geldt overigens ook voor het gedenkteken.

mr W.G.H.M. van der Putten

14 februari 2000

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder