Bedenktijd van het uitstrooien
7 november 2002
Vraag nummer: 1463 (oude nummer: 1819)
Thu, 7 Nov 2002 22:39
Geachte Heer van der Putten
mijn vragen zijn: je weet dat je de as gaat uitstrooien, alleen weet je nog niet waar.
Heb je dan een bepaalde bedenktijd daarvoor, of maakt het eigenlijk niets uit wanneer je het as uitstrooid. Mij is nl. verteld dat je 1 jaar bedenktijd krijgt en stel dat je er geen afstand van kunt doen moet de as dan in een speciale urn bewaard worden, waar zit de as in als je die meekrijgt na de verbranding.
vriendelijk bedankt voor uw medewerking
Mariƫtte Buijvoets
Antwoord:
Geachte mevrouw Buijvoets,
Het is gebruikelijk dat een crematorium de asbus maximaal een jaar bewaart, in de zogenaamde 'algemene nis'. Dat is een kamer of andere ruimte in het crematorium, waar tientallen of honderden asbussen worden bewaard. Het is niet voor publiek toegankelijk. Voor het einde van het jaar moeten mensen dan een keuze maken: of ze de as willen laten verstrooien, in een columbarium of urnenmuur willen bijzetten, thuis willen bewaren, zelf willen verstrooien of in een gewoon graf of een urnengraf op een begraafplaats willen bijzetten.
Als men nog geen definitieve keuze wil maken, moet men de asbus tijdelijk ergens anders dan in de algemene nis opslaan, bijvoorbeeld in een urnenmuur laten plaatsen of gewoon mee naar huis nemen. U kunt dan nog later besluiten of en waar u de as wilt verstrooien.
Als de asbus ergens wordt bijzet, waar de bus zichtbaar is, is het gebruikelijk om de asbus in een sierurn te bergen. Bijvoorbeeld als de urn in een open columbarium staat, of thuis. De asbus zelf is een nogal kale koker, van metaal of kunststof, met de naam van de overledene. Er is geen verplichting om de asbus in een sierurn te bewaren, maar anders is het simpelweg geen gezicht.
Als de asbus wordt begraven in een (urnen)graf, of wordt geborgen in een urnenmuur met een afdekplaat, zodat de asbus niet zichtbaar is, is geen urn nodig.
mr W.G.H.M. van der Putten
8 november 2002