Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asverstrooiing; mag het steentje in zee terecht komen?

10 maart 2011

Vraag nummer: 24569 (oude nummer: 16517)

Mijn vriendin wil de as van haar overleden man zélf op zee uiitstrooien. Ze ziet hier erg tegenop omdat haar is gezegd dat zich in de urn ook een identificatie steentje bevind.
Móet dit steentje bewaard worden of mag dit ook in de zee terecht komen?

Graag Uw advies, waarvoor bij voorbaat dank.
C.M.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vriendin met de as van haar overleden man zelf op open zee uitstrooien. En dat steentje mag ook rustig in zee terecht komen. Zij hoeft het er niet uit te halen, als zij daar tegen op ziet.

Het vuurvaste steentje dat in de as zit heeft een functie tijdens en direct na de crematie. Als een kist de crematieoven in gaat, wordt een steentje op het deksel gelegd, opdat de as - met steentje - later niet verwisseld kan worden met de as van een andere persoon. Het is gebruik om het steentje in de as te laten, als extra waarborg voor de identiteit, als de as in een asbus wordt geborgen, ook al bevat de asbus alle relevante persoongegevens. De personalia van de overledene worden tegenwoordig meestal in het metalen deksel van de asbus gestanst. In theorie zou, als het deksel zoek zou raken, de as dan nog altijd aan de hand van het steentje geïdentificeerd kunnen worden.
Als de as verstrooid wordt heeft het steentje zijn functie verloren. Sommige mensen willen het steentje wel bewaren, anderen niet. Er is geen enkel bezwaar tegen om het steentje samen met de as in zee te laten verdwijnen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder