As verstrooien 10 jaar na overlijden?
2 februari 2010
Vraag nummer: 7258 (oude nummer: 14964)
Mijn vader is 10 jaar geleden overleden en ligt in een urnengraf. Nu wil mijn moeder (met wie ik geen contact heb) na haar overlijden,haar as samen met dat van mn vader laten verstrooien. Mag dit? Wij zijn het hier niet mee eens, naar mijn idee wordt een "leeg"graf geruimd, en is er niets meer.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
De rechthebbende op het urnengraf mag beslissen dat de asbus er uit wordt gehaald en de inhoud wordt verstrooid. Dat is geheel conform de wet.
Wanneer een of meer belanghebbenden zoals kinderen het daar niet mee eens zijn, kunnen zij eventueel een advocaat inschakelen en een rechtszaak beginnen. Maar dat heeft alleen zin als het verstrooien van de as in strijd zou zijn met de wens van de overledene. Die wens kan blijken uit een testament of codicil of getuigenverklaringen van mensen die de laatste wens kenden.
Maar... als de rechthebbende inmiddels zelf overleden is, wat het geval zou zijn als uw moeder wenst dat de as van uw vader na haar overlijden samen met die van haar verstrooid wordt, dan kan zij niet meer over het urnengraf en de asbus beslissen. Zij is immers overleden en kan niets meer beslissen. Na overlijden is iemand per definitie geen rechthebbende meer. Een overledene kan geen rechthebbende zijn; een overledene heeft geen rechten of plichten, hij is dood.
De wens van uw moeder kan alleen worden uitgevoerd als deze in een testament is vastgelegd (dat is de enige juridisch geldige manier om na overlijden nog wensen uitgevoerd te krijgen). Of wanneer er een andere opvolgende rechthebbende op het urnengraf komt, die de wens van moeder wil uitvoeren.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten