As is verstrooid op begraafplaats ondanks APV
12 juni 2018
Vraag nummer: 55244
Mijn man is overleden in 1993 en begraven op een gemeentelijke begraafplaats. Na de dood van mijn schoonmoeder wilde mijn schoonvader haar as laten verstrooien op het graf van mijn man. Daar heb ik geen toestemming voor verleend. De gemeente heeft hem echter toestemming gegeven om de as ïn de omgeving van het graf" te verstrooien. Daar ben ik vorige week pas achter gekomen. Maar volgens de APV mag dat niet. Welke stappen kan ik ondernemen tegen de gemeente?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als rechthebbende op het graf van uw man bent u degene die mag beslissen of een asverstrooiing op of in het graf wordt toegestaan. Maar u hebt geen zeggenschap over de omgeving.
U hebt helaas niet geschreven om welke gemeente het gaat, zodat ik de APV van die gemeente nu niet kan nakijken.
De meeste gemeenten hebben geregeld dat "incidentele asverstrooiing" op de gemeentelijke begraafplaatsen niet is toegestaan. Onder "incidentele asverstrooiing" wordt verstaan het spontaan vrij verstrooien van as door nabestaanden, meestal in de vrije natuur, maar ook in de eigen achtertuin e.d. Op een gemeentelijke begraafplaats mag dat dus niet, want een gemeente wil in de hand houden dat het niet gebeurt op plekken waar het niet mag (zoals in uw geval op het graf van uw man) en dat er voor wordt betaald (want ook de gemeentelijke begraafplaats heeft inkomsten nodig).
Wat echter wel is toegestaan, is verstrooiing overeenkomstig de beheersverordening van de betreffende begraafplaats. Dat is geen "incidentele" asverstrooiing, maar een reguliere asverstrooiing. Bovendien is het zo dat in de meeste APV's is geregeld dat het college van burgemeester en wethouders ontheffing kan verlenen van o.a. het verbod op een incidentele asverstrooiing.
Als de gemeente toestemming heeft gegeven voor het verstrooien van de as van uw schoonmoeder, is het waarschijnlijk een reguliere verstrooiing op de begraafplaats geweest of heeft het college ontheffing verleend van het verbod.
In het laatste geval is dat in theorie een besluit waar u bezwaar tegen zou hebben kunnen aantekenen. Maar in de praktijk zou een bezwaarschrift niet succesvol kunnen zijn. Men kan geen bezwaar hebben tegen het verstrooien van as elders op een begraafplaats. Alleen wanneer het om het eigen graf gaat.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.