Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Waarom is het verlengen van een graf voor 1, 2 of 3 jaar niet mogelijk?

28 augustus 2024

Vraag nummer: 68857

Geachte heer Van der Putten,

Waarom heeft de wetgever niet voorzien in een verlenging van de grafrechten voor een periode van 1, 2, 3 of 4 jaar? Is dat om administratieve druk bij gemeenten te voorkomen?
Voor ons als R.K. Begraafplaats is dat geen punt.

Op onze begraafplaats is veel vraag van nabestaanden om de grafrechten voor telkens voor een periode van 1 jaar te verlengen.

In afwachting van uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet hoe men zo'n 20 jaar geleden bij het voorbereiden van de wetswijziging van 2010 op het idee is gekomen om grafrechten minimaal per 5 jaar te verlengen. Bij de toelichting van het wetsvoorstel stond dat het een vereenvoudiging van de administratieve lasten van begraafplaatsen is. Maar zo'n type wijziging is meestal geen idee van het ministerie zelf, maar een voorstel van de VNG of een vereniging van uitvaartondernemers of een kerkgenootschap.

Maar dan vergeten de mensen die dit bedacht hebben 2 dingen.
Ten eerste is voor mensen met een klein pensioen of alleen AOW de betaling van 5 jaar grafrechten vaak een (te) hoog bedrag. En als mensen op leeftijd zijn, denken ze ook vaak "Misschien leef ik nog 1 of 2 jaar en dan wil ik het graf van mijn man/ouders/zus etc. nog kunnen bezoeken". Maar dan is 5 jaar betalen een hele hobbel.
Een oplossing kan zijn om een grafrecht wel voor 5 jaar formeel te verlengen, maar jaarlijks te laten betalen. Als in het reglement staat dat het recht vervalt als niet betaald wordt, heb je in feite wat iedereen wil: een jaarlijkse verlenging. Voor gemeenten is dat belastingtechnisch vrij ingewikkeld. Maar kerkelijke begraafplaatsen kunnen dit makkelijk regelen en uitvoeren.

Het 2e punt wat vergeten is, is dat een jaarlijkse rekening vaak zorgt voor het actueel houden van het adressenbestand van de begraafplaats. Betrokkene of nabestaanden denken er bij een jaarlijkse factuur (wel) aan om een overlijden of een verhuizing door te geven, wat anders vaak vergeten wordt.

Ik zal zelf wanneer het concept van de komende modernisering van de Wet op de lijkbezorging op internet gepubliceerd word, in een consulatie-ronde, opmerken dat die 5 jaar-termijn beter kan vervallen en dat verlengingen van 1 of meer jaren niet moeten worden verboden.
Ik heb nog nooit gehoord dat een administrateur of beheerder van een begraafplaats blij was met het voorschrift van 5 jaar. Het leidde vaak tot discussie met betrokkene of nabestaanden, die het nut niet begrepen.

Als u ook voorstander bent van rekeningen voor 1 jaar, is het misschien ook verstandig als u de consultatie in de gaten houdt en ook een reactie geeft.
Mijn ervaring is trouwens dat het echt helpt als mensen uit de praktijk aan het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten dit of dat onhandig te vinden. Als ze dat van verschillende kanten horen, leidt dat vaak wel tot een verandering. Bij sommige onderwerpen kan dat niet, maar bij onderwerpen als dit punt wel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder