Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overname begraafplaats door een stichting

2 november 2020

Vraag nummer: 61884

Geachte lezer. per 01-01-2021 wordt de kerkelijke begraafplaats Heerjansdam/Kijfhoek overgenomen door een stichting. Hoe moet de ondertekening in het reglement beschreven worden.

Artikel 28
Dit reglement kan worden aangehaald als:
Reglement van de Kerkelijke Begraafplaats Heerjansdam / Kijfhoek
Aldus vastgesteld op 1 november 2013
Namens de Protestantse Gemeente Heerjansdam / Kijfhoek
Ondertekend door de voorzitter en de secretaris.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Op een dergelijke vraag kan ik geen antwoord geven. De kernvraag is namelijk wat bedoeld is, als u schrijft dat de begraafplaats wordt 'overgenomen' door een stichting.

Wat is 'overnemen'?
Wordt de stichting eigenaar van de begraafplaats?
Beheert de stichting alleen?
Voor wie zij de exploitatielasten?
Blijft de kerk de eigenaar van de ondergrond?
Gaat het om een tijdelijke situatie (bij beheer)?
Is het definitief?

Het hangt van het antwoord op bovenstaande vragen af, hoe het reglement moet worden aangepast. Misschien kan het helemaal niet worden aangepast, maar moet de stichting formeel een eigen nieuw reglement vaststellen. Dat kan in hoofdlijnen dezelfde tekst zijn, maar misschien is de overdracht een goede gelegenheid om een beter of moderner of eenvoudiger reglement vast te stellen.

Als er een nieuwe eigenaar of exploitant is, moet natuurlijk niet alleen de ondertekening van het reglement anders zijn, maar moet in de tekst staan dat er een stichting de baas is (of als eigenaar en/of als exploitant) en moet bijvoorbeeld 'het C.v.K.' worden vervangen door 'het bestuur' van de stichting.

Ik heb even mijn oog over het reglement laten dwalen, maar ik adviseer u om onderdelen te vernieuwen.
De hoofdlijnen van het reglement zijn op het eerste gezicht prima. Maar ik zie kleine dingen, zoals over het ruimen van een grafbedekking. Artikel 20 lid 3 is een regeling die nodeloos complex is. Artikel 23 lid 1 is ook zo'n nodeloos bezwarende regeling die u meteen kunt schrappen. Doet u iets met artikel 24? Artikel 25 werkt meestal averechts, dat dingen die snel even zouden kunnen worden opgelost, onderwerp van procedures worden en zich moeizaam voortslepen. Gewoon schrappen!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP voor medewerkers van gemeenten

Interactieve dag Wet op de lijkbezorging / Adviesdag begraafplaatsen / Islamitisch begraven

De Wet op de lijkbezorging (Wlb) is de afgelopen jaren steeds meer in het nieuws omdat de huidige wet niet meer geheel aansluit bij de behoeften en wensen in de maatschappij.

Sinds maart 2020 is er nog een opmerkelijke ontwikkeling: gemeenten krijgen te maken met wensen van islamitische inwoners om een eigen begraafplaats te realiseren. Wat is dat eigenlijk: islamitisch begraven? Waar zijn gemeenten toe verplicht? Mr Willem van der Putten is bij een aantal van zulke projecten betrokken.

Mr Willem van der Putten geeft al ruim een decennium cursussen aan medewerkers Publiekszaken / Burgerzaken / Sociale Zaken en uitvaartverzorgers over de Wlb.
In 2020 zijn veel cursussen van andere aanbieders afgelast, maar in samenwerking met het adviesbureau Burger- en Publiekszaken B.V. van Johan van den Broek, dat bij gemeenten een vertrouwde naam heeft, worden 2 bijeenkomsten in ruime zalen mogelijk gemaakt.

Er zal natuurlijk rekening worden gehouden met de dan actuele adviezen en richtlijnen met betrekking tot COVID-19. Dus alles onder dit voorbehoud.

Data:
1. Maandag 30 november 2020 van 09.30 uur tot 16.30 uur; of
2. Maandag 14 december 2020 van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Locatie:
Seats2Meet, Stationsplein 49 in Amersfoort.

Kosten:
U kunt deze training bij het adviesbureau Burger- en Publiekszaken B.V. van Johan van den Broek bijwonen voor een bedrag ad € 395,00 per persoon exclusief BTW.
U kunt zich tot 8 dagen voor deze Juridische Adviesdag aanmelden via het emailadres johanvandenbroek@burgerenpubliekszaken.nl

Docent:
Mr. Willem van der Putten is juridisch adviseur en directeur van de Stichting Grafzorg Nederland. Hij was o.a. senior-wetgevingsjurist bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, adjunct-gemeentesecretaris en rechter-plaatsvervanger. In de uitvaartbranche geniet hij bekendheid als voormalig voorzitter van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen en columnist bij diverse vakbladen. Veel gemeenten maken gebruik van zijn boeken over de Wet op de lijkbezorging en raadplegen zijn juridische adviesrubriek op www.uitvaart.nl/jurist

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.