Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Natuurbegraafplaats; eisen aan materialen

3 december 2019

Vraag nummer: 59402

Goedemiddag. Wij hebben op onze begraafplaats een natuurlijk begraven veld ingericht. Hier mag alleen begraven worden als de materialen (kist, kleding enz) van biologisch afbreekbaar materiaal is. In hoeverre zijn wij verplicht te checken of er daadwerkelijk afbreekbaar materiaal is gebruikt. Een schriftelijke verklaring, bewijs van de gebruikte materialen, of is op basis van goed vertrouwen ook voldoende.
Met vriendelijke groet
Greet Hendrikse
R.K. Begraafplaats Groenlo

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een goed initiatief!

Uw begraafplaats is niet verplicht om een veld voor natuurlijk begraven in te richten, niet om daar regels aan te stellen en niet om die regels te controleren.

U bent helemaal vrij om te bedenken wat u wilt en hoe u dat wilt en hoe streng u wilt zijn met uw eigen regels.

De wetgeving is sinds 1991 al zo ingericht dat voor begraven alleen biologisch afbreekbare kisten mogen worden gebruikt, zonder kunststof binnenbekleding. Maar een kist mag nog wel van spaanplaat zijn. Als u strenger wilt zijn dan de wet, bijvoorbeeld door het gebruik van kisten van massief hout voor te schrijven, mag dat. De wetgever heeft dat niet gedaan om nabestaanden niet op kosten te jagen.

U noemt het stellen van eisen aan kleding. De wetgever heeft dat eind jaren '80 ook overwogen, maar heeft dat snel laten vallen omdat men dat een inbreuk op de privacy van families vond. En omdat het toch niet controleerbaar is. Dan moet de kist door een begraafplaatsmedewerker worden geopend en moeten de labeltjes in de kleding van de overledene worden bekeken. Als er dan iets van acryl tussen zit, zou dat kledingstuk verwijderd moeten worden, dan wel de begraving verboden worden. Dat vonden de behandelende wetgevingsambtenaren niet realistisch.

Dat zijn zaken waarvoor geen regels te stellen en te handhaven zijn, maar waar mensen wel over geïnformeerd en geadviseerd kunnen worden.

Ik heb eens even in het recent aangepaste beheersreglement van uw begraafplaats gekeken, om te zien wat daar geregeld is. Ik lees: "De materialen die verwerkt zijn in de lijkkist, de lijkhoes en de kleding van de overledene dienen zoveel mogelijk van natuurlijk verteerbare aard te zijn. In geval van ernstige en gerechtvaardigde twijfel of de materialen aan deze eis voldoen, kan de beheerder een controle instellen. Blijken de gebruikte materialen niet aan de eis te voldoen dan kan begraving geweigerd worden."

Dit kan juridisch niet.
Er wordt gesteld dat materialen "zoveel mogelijk van natuurlijk verteerbare aard (dienen) te zijn". Dat kan wel.
Maar dan wordt gezegd dat als niet aan deze eis wordt voldaan, een controle kan worden ingesteld (toch labeltjes in kleding van de overledene beoordelen? Ik bedacht het 2 minuten geleden als grapje, maar het is uw bestuur blijkbaar ernst) en begraving kan worden geweigerd. Maar er is geen duidelijke eis. De eis is "zoveel mogelijk". Aan "zoveel mogelijk" kun je niets toetsen. Zo'n regel is onuitvoerbaar en in het geval van een conflict bij de Ombudsman uitvaartwezen of de rechter onhoudbaar.

Ik zou, als ik u was, de eis van de controle van de materialen van kleding laten vallen. Voor de kist en lijkhoezen kunnen wel duidelijke eisen worden gesteld. Voor advies over teksten hiervoor kunt u contact opnemen met de consulenten van de LOB, de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen.

Er zijn andere dingen waar duidelijke eisen aan kunnen worden gesteld. Geen mobiele telefoons, ipads en andere apparaten met batterijen in de kist. Ook geen pacemaker. En bijvoorbeeld ook geen bril van de overledene. U wilt geen gebroken stukjes glas en kunststof monturen in de grond. En ook dat iedereen blootsvoets, zonder schoenen wordt begraven. Weet u hoeveel losse voeten in schoenen men nog tegenkomt als men lichamen opgraaft of graven ruimt? Te veel. Ik hoorde het een paar dagen geleden nog van mensen die hun kind na 30 jaar (!) hebben laten herbegraven. Een skelet en zijn voeten in een bekend merk sportschoen dat ik nu niet zal noemen om een Buckler-effect te mijden.
Dat mag ook door een reglement geweerd worden en het is wel concreet en controleerbaar.
Praat ook eens met mensen die ruimingen doen, ook mensen van de gemeentelijke begraafplaatsen. Die hebben ook vast nog wel goede ideeën wat men beter kan weren. Kunstgebitten bijvoorbeeld?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder