Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verlengingsbrief aflopende grafrechten

17 september 2024

Vraag nummer: 68978

Geachte heer van der Putten,

We zijn bezig om de verlengingsbrief bij het aflopen van de graftermijn te verbeteren. We schrijven aan 1 jaar voor het aflopen van de graftermijn. Als een rechthebbende kiest voor 'niet' verlengen en dit kenbaar maakt op het antwoordformulier (en draagt ook geen nieuwe rechthebbende aan), mogen we dan een bordje op het graf plaatsen (tijdens het lopende grafrecht, tot einde grafrecht) dat we zoeken naar een nieuwe rechthebbende? We willen natuurlijk het liefste een nieuwe rechthebbende vinden en niet het graf ruimen.
Het komt met regelmaat voor dat een rechthebbende niet wenst te verlengen en dit niet bespreekt met de rest van de familie. De rest van de familie komt er dan vaak pas achter als het 'te laat' is.

Tevens: als iemand kiest voor 'niet verlengen' en dit kenbaar maakt op het antwoordformulier, wat vermeld je dan in de bevestigingsbrief van niet verlengen?
Op dit moment zetten we erin dat we de afstandsverklaring hebben ontvangen en dat het graf 3 maanden na het aflopen van de termijn bovengronds wordt geruimd. Als ze nog spullen van het graf wensen te halen kunnen ze een afspraak maken met de begraafplaats.
Maar deze bevestiging willen we aanpassen, want ze doen natuurlijk geen afstand maar 'verlengen niet'. En daarnaast willen we niet bevestigen dat we gaan ruimen, want wellicht meldt zich nog iemand anders naar aanleiding van het bordje op het graf. Hoe denkt u hierover? Alvast bedankt voor uw kritische antwoord.
Groet Bianca Derks

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is een goed idee om de correspondentie over de verlenging van grafrechten eens kritisch door te lopen. Veel opmerkingen heb ik niet; u hebt zelf al het nodige gesignaleerd.

De kunst is het om niet meer te schrijven dan nodig is, omdat (te) veel informatie verkeerd opgevat kan worden.
Als de ontvangst bevestigt van het formulier waarin kenbaar is gemaakt dat de rechthebbende het graf niet wil verlengen, hoeft u niets anders op te merken dan dat dat genoteerd is en dat men voor het einde van het grafrecht (datum noemen) eventuele spullen op het graf verwijderd moet hebben. Dat geldt ook voor het grafmonument, als men dat wil hebben.
Ik weet dat op dit moment een soort overgangsperiode van 3 maanden in de beheersverordening staat, maar ik zou adviseren die te schrappen. Het schept alleen onduidelijkheid. Datum einde grafrecht is het einde van alle rechten.

Soms vatten mensen een mededeling over het ruimen van het graf op als een vaste afspraak; men gaat dan na 2 maanden klagen dat het graf nog niet geruimd is. Ik zou er helemaal niets over zeggen.

U moet inderdaad niet spreken over 'afstand doen van het graf' of een afstandsverklaring, want dat is iets anders dan niet verlengen. U moet ook niet aankondigen dat u het graf gaat ruimen, want u weet niet of dat zo is en wanneer dat is. Het zou inderdaad zo kunnen zijn dat een andere nabestaande het graf in stand wil houden. Maar daar zou ik in de brieven aan de rechthebbende niets over zeggen. Ik heb wel eens gehoord van fikse familieruzies, waarbij de een niet wil dat een ander de grafrechten kan krijgen. Ik zou daar geen discussies over willen uitlokken.

Het is een goed idee om een bordje bij het graf te plaatsen, met de oproep voor belanghebbenden om contact op te nemen met de administratie. Dan kan men vertellen dat de grafrechten verlengd kunnen worden.
Ik pleit er voor om dat bordje meteen al 1 jaar voor het einde van het recht te plaatsen, eigenlijk tegelijk met het verzenden van een brief over de verlenging. Want brieven komen soms niet aan en raken kwijt. Soms is de geadresseerde al (licht) dementerend, begrijpt die een brief niet of gooit hem weg. Met het bordje worden meer mensen op de situatie alert. Dat is sowieso een goede zaak.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: hoe houd ik een graf voor eeuwig in stand?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder