Op welke gronden mag opgraven en herbegraven?
25 januari 2023
Vraag nummer: 66031
Geachte heer van der Putten,
Een vraag,
Een inwoner van onze gemeente is vorig jaar op 3 mei 2022 begraven.
Nu wil de familie van de overledene graag dat ze weer wordt opgraven en weer wordt herbegraven op een andere begraafplaats.
Onze vraag is dan ook mag dit ja of nee.
Zo ja, op welke gronden, terwijl nog niet aan de 10 jaarlijkse grafrust is voldaan en wat is hiervoor nodig
Zo nee, op welke gronden mag dit niet
Graag hoor ik van u.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het algemene beleid dat de meeste gemeenten sinds decennia voeren en vele malen door de rechter is getoetst en bekrachtigd, is dat een opgraving kan plaatsvinden binnen 2 maanden na de begraving of na 10 jaar. Bij die 2 maanden gaat het dan niet om de uitvoering, maar om de aanvraag van het verlof van de burgemeester. Het kan niet zo zijn dat een (onterecht) bezwaar van derden of een trage behandeling ten gemeentehuize tot gevolg zou kunnen hebben dat een herbegraving niet zou kunnen doorgaan.
Het is niet zo dat een verzoek om opgraving in de periode tussen 2 maanden en 10 jaar na het overlijden kansloos is. Maar dan moeten er wel zeer zwaarwegende argumenten zijn om de grafrust te verstoren.
Er bestaat geen lijst van argumenten die zwaar genoeg of niet zwaar genoeg zijn. De variaties van situaties zijn eindeloos.
Maar je kunt wel een paar criteria bedenken. Bijvoorbeeld dat er op een bepaald moment nieuwe omstandigheden zijn, die op het moment van overlijden en begraven nog niet bekend waren.
Een bekend voorbeeld is dat iemand met een buitenlandse achtergrond is begraven, wiens identiteit onbekend was en waar daarom geen nabestaanden van konden worden opgespoord. Die identiteit kwam na een jaar wel vast te staan en familie verzocht om opgraving en overbrenging naar het buitenland. Daar kan verlof voor worden verleend.
Dat familie iemand heeft laten begraven op een begraafplaats in het zuiden van de stad, maar nu een begraafplaats in het noorden prefereert, is niet echt een nieuwe omstandigheid. Dat had men op het moment van overlijden of kort daarna ook kunnen bedenken.
Dat iemand begraven is in een algemeen graf, maar de familie nu de voorkeur geeft aan een particulier graf, is iets dat men ook eerder had kunnen bedenken. In de eerste weken na het overlijden had het nog betrekkelijk eenvoudig kunnen worden uitgevoerd, maar na ruim een half jaar niet meer. Dat is nu geen nieuwe omstandigheid.
Het komt er nu dus op aan met wat voor argumenten om op- en herbegraving wordt verzocht. Zijn het omstandigheden en argumenten die men in mei 2022 ook zou hebben kunnen kennen of niet?
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek ' Opgraven en herbegraven of cremeren'.
Een gemeente mag overigens alleen een verlof voor een opgraving geven, als eerst bekend is dat de rechthebbende op het particuliere graf met de opgraving instemt.
Ik geef een paar keer per jaar cursussen over begraafplaatsbeleid, bij verschillende aanbieders van cursussen, waar dit soort vraagstukken ook uitgebreid worden behandeld. De eerstvolgende gelegenheid is 3 april a.s.
https://www.segment.nl/cursuskalender/138/begraafplaatsbeleid-wet-op-de-lijkbezorging-in-de-praktijk
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.