Kosten voor verlengen grafrecht "in de toekomst"
6 mei 2020
Vraag nummer: 60686
Geachte heer Van der Putten,
In de gemeente waar ik werk hebben we op dit moment een discussie over het heffen van leges voor verlengen van grafrecht wat "in de toekomst" verloopt.
In de Wet op de Lijkbezorging is omschreven dat wij als gemeente uiterlijk een jaar voor het recht verloopt de rechthebbende schriftelijk van het verlopen op de hoogte moeten stellen en de gelegenheid moeten bieden om het recht te verlengen (even in mijn eigen woorden vertaald).
Op het moment van aanschrijven is de tarieventabel lijkbezorgingsrechten van dat moment in werking en kan dus nog niet het tarief van het moment van verlopen worden benoemd (want uiteraard nog niet vastgesteld).
Onze gemeente bestaat pas sinds 1 januari vorig jaar en er wordt dus nog gewerkt met verschillende regelingen.
De ene zegt: "het verzoek voor verlengen wordt nu gedaan en in de aanschrijving is het tarief van nu vermeld. Het recht wordt nu dus verlengd (met ingang van datum verlopen uiteraard) en betaald.
De andere zegt: "het verzoek voor verlengen wordt nu gedaan. De rechthebbende krijgt een bevestiging van ontvangst en krijgt ongeveer een maand voor het verlopen van het recht een brief waarin de verlenging wordt bevestigd en een factuur met de dan geldende leges".
Mijn vraag is nu, welke werkwijze is kloppend? Is dit afhankelijk van hoe dit is opgenomen in het beleid en de tarieventabel? In dat geval zal in de eerste brief opgenomen moeten worden, dat het tarief nog niet bekend is. Zegt de wet hier nog iets over (heb ik zo snel niet gevonden)?
Bij voorbaat mijn dank voor uw antwoord!
Met vriendelijke groet,
Corine van Oudheusden, gemeente Altena.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Mijn antwoord kan kort zijn: beide systemen die u beschrijft, kunnen. Het ene is niet beter dan het andere.
De wet zelf zegt hier niets over. Men kan beide systemen toepassen. Maar de communicatie moet wel heel helder zijn. Soms hebben mensen het idee dat als ze bijvoorbeeld nu betalen voor een verlenging die pas 1 januari 2022 ingaat, dat ze dan bijna 2 jaar 'kwijt' zijn. Dat is niet het geval.
Persoonlijk vind ik die termijnen van 1 of 2 jaar dat men verlengingen moet aanbieden en kan regelen, ondingen. Mensen vinden het logisch(er) om een paar maanden voor afloop van het grafrecht een aanbod voor verlenging te krijgen. Dan kun je als gemeente ook duidelijk zijn over de kosten.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.