Keuze begraven of cremeren op kosten van de gemeente
25 november 2021
Vraag nummer: 63968
Goedemiddag Mr vd Putten, graag wil ik u de volgende case voorleggen.
Als iemand niet verzekerd is, geen geld of middelen heeft om een uitvaart te bekostigen en het er op uit draait dat het een uitvaart op koste van de gemeente wordt. Er is nergens niks te verhalen.
Voor de gemeente is het het voordeligste om deze persoon te begraven daar de begraafplaats eigendom is van de gemeente en voldoende ruimte heeft en dit voor een deel in eigen beheer kan gebeuren worden ,de kosten van een crematie worden daardoor bespaart. Nu blijkt dat de overledene de wens had om gecremeerd te worden (wat dus meer zou gaan kosten voor de gemeente) Moet een gemeente dan toch extra kosten maken om de laatste wens van de overledene te respecteren. Of is het in deze, wie betaalt die bepaalt ?
Ik kan me zo'n situatie ook voorstellen bij bepaalde geloofsovertuigingen waarbij specifiek gekozen wordt voor een crematie. Ik ben benieuwd hoe u hier over denkt.
Bij voorbaat dank.
Vriendelijke groeten René
Antwoord:
Geachte heer,
De gemeente wordt geacht de wens van de overledene te volgen, als die wens bekend is en als de keus gelijkwaardig is.
In het geval dat de keus niet gelijkwaardig is omdat de ene optie (crematie door een ander dan de gemeente) duurder is dan de andere optie (begraven op eigen gemeentelijke begraafplaats), doet de gemeente er verstandig aan om voor het begraven te kiezen. Ik heb mij al vaker verwonderd dat gemeenten soms kiezen voor cremeren, waarbij ze geld naar de concurrent van haar eigen begraafplaats dragen. Jammer.
De vraag is trouwens ook hoe de wens van de overledene bekend zou zijn. Mensen die zich niet verzekeren voor hun uitvaartkosten en onvoldoende eigen middelen hebben, zijn meestal niet de mensen die een testament laten opstellen of de moeite nemen een rechtsgeldig codicil op te stellen.
Als nabestaanden zeggen dat er een voorkeur voor het een of voor het ander is, dan is het naar de vraag of het de wens van de overledene of hun eigen voorkeur is. Meestal is dat laatste het geval.
Men ken er bij een bepaalde geloofsovertuiging of een bepaalde etnische achtergrond ook niet per definitie van uitgaan dat bijvoorbeeld een Hindu 'dus' gecremeerd wil worden of een Moslim 'dus' begraven wil worden. Dat is lang niet altijd zo.
Mij lijkt dat als iemand echt belang hecht aan de keuze tussen begraven of cremeren, hij of zij er zelf dan voor zorgt dat die keuze uitgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld door een uitvaartverzekering af te sluiten.
Ik adviseer gemeenten altijd te kiezen voor begraving op de eigen gemeentelijke begraafplaats, als niet duidelijk is of de uitvaartkosten wel verhaald (kunnen) worden. Simpelweg omdat die kosten meestal lager zijn. En als de uitvaartkosten toch vergoed worden door een verzekering op nabestaanden, heeft de gemeente evenveel recht om er iets op te verdienen, als een crematorium.
Zie ook de vragen in de (oude) subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de (nieuwe) subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP voor gemeenten
Ondanks COVID-19 gaan de Interactieve dagen Wet op de lijkbezorging / Adviesdag begraafplaatsen / Islamitisch begraven met mr Willem van der Putten door op:
1. Maandag 29 november 2021 van 09.30 uur tot 16.30 uur; of
2. Maandag 13 december 2021 van 09.30 uur tot 16.30 uur.
Locatie:
29 november Seats2Meet, Stationsplein 49 in Amersfoort.
13 december Seats2Meet, in NS-Station in Den Bosch.
Kosten:
U kunt deze training bij het adviesbureau Burger- en Publiekszaken B.V. van Johan van den Broek bijwonen voor een bedrag ad € 395,00 per persoon exclusief BTW.
U kunt zich voor deze Juridische Adviesdag aanmelden via het emailadres johanvandenbroek@burgerenpubliekszaken.nl