Begraven van organen die bij sectie zijn uitgenomen
2 maart 2020
Vraag nummer: 60182
Beste Mr. Van der Putten,
Anderhalf jaar geleden is er een begrafenis geweest, waarbij vooraf op het lichaam justitieel onderzoek is gedaan. Hierbij zijn organen uitgenomen. De familie heeft nu van justitie bericht gekregen dat de organen gaan worden vrijgegeven, zodat die in het graf bijgezet kunnen worden.
Zijn er bij zoiets bepaalde regels te volgen voor ons als begraafplaats? Moeten de resten op een eigen graflaag? Waar moeten we rekening mee houden? Verlof tot begraven is natuurlijk al afgegeven voor de begrafenis. En de resten komen in hetzelfde graf.
Met vriendelijke groet,
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Delen van het lichaam die nu voor begraving beschikbaar komen, kunnen met toestemming van de rechthebbende van het graf in het graf worden geplaatst.
Dit soort situaties komt vaker voor. Er zijn voorbeelden die gerelateerd zijn aan nationale rampen, waarbij soms na lange tijd nog menselijke resten werden gevonden.
Er zijn geen specifieke regels voor. Inderdaad is het zo dat er al verlof tot begraven is afgegeven voor de betreffende overledene. Dat verlof is ook geldig voor nagekomen lichaamsdelen. Ik zou wel in de administratie van de begraafplaats opnemen dat er op een bepaalde datum nog organen bij zijn begraven, die na sectie door Justitie zijn vrijgegeven. Gewoon, dat de administratie de feitelijke situatie en handelingen met de graf bevat.
De resten hoeven geen eigen graflaag te hebben. Dat acht ik zelfs ongewenst, omdat er dan discussie kan ontstaan of een 2-persoons particulier graf ook nog wel voor de levenspartner gebruikt kan worden.
Ik adviseer altijd om 'losse' resten in de buurt van de kist te begraven, misschien er voor of er boven op of er naast. Maar in ieder geval zodanig dat er nog gewoon ruimte is voor een volgende kist in het graf.
De resten hoeven niet in een lijkkist(je) begraven te worden. Maar ik zou ze niet in een plastic zak of ander omhulsel begraven, dat de vertering kan belemmeren. Persoonlijk zou ik kiezen voor een klein houten kistje, formaat sigarendoos of tekendoos, als het materiaal daar in past. Maar in elk geval geen beenderenkist, omdat die veel te groot is.
De begraving hoeft niet door een uitvaartondernemer te geschieden. Ik zie het als een actie met een technisch karakter die ook door medewerkers van de begraafplaats kan worden uitgevoerd, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het plaatsen van een urn.
Er is ook geen bezwaar tegen als een of meer nabestaanden bij de bijzetting aanwezig wil zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.