Wet op de lijkbezorging (waar vind ik oudere versies)
12 juni 2015
Vraag nummer: 42601
Ik gebruik o.a. de Wet op de Lijkbezorging als ik iets uitzoek via internet. Vaak betreft dat oudere zaken waar ik dus de wet, zoals die toen was, voor zou willen raadplegen. Echter, ik vind altijd alleen de nieuwste versie. Waar zijn oudere versies te vinden?
Het handelt zich nu met name om de vraag of in eerdere versies vermeldt stond of de houder van de begraafplaats verplicht was contact op te nemen voor het verlengen van een graf of dat de rechthebbende hier zelf om moest denken.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Er zijn dingen die je niet op internet kunt vinden, maar die gewoon in een boek staan. In mijn Handboek Wet op de lijkbezorging en in mijn boek Begraving, dat o.a. is opgenomen in het Thematisch handboek lijkbezorging. De waarde van boeken was altijd - en is nog steeds - dat allerlei vragen waar men het antwoord niet onmiddellijk ergens (anders) kan vinden, daar wel behandeld worden.
Het raadplegen van een boek is geen ouderwets iets, maar nog altijd handig en verstandig.
Op internet zijn wel oudere versies van de Wet op de lijkbezorging te vinden. Maar het is niet zo dat u ergens versie 93 ziet en denkt: ik wil versie 89 en 78 eens vergelijken. Zo werkt het niet. Wetten kunnen ook vaak veranderen omdat andere regelgeving waar naar verwezen wordt, verandert. Soms gaat het dan maar om enkele woorden of de wijziging van een artikelnummer. Wanneer je ziet dat een wet op een bepaalde datum is veranderd, weet je niet of dat een wijziging is die voor jou relevant is. Om dat onderscheid te kunnen maken zijn er boeken, artikelen, lezingen, cursussen e.d.
Je kunt de wettekst wel naar de geldigheid op een bepaalde datum zoeken, maar dan weet je nog niet of een bepaalde regeling in de wet, bijvoorbeeld of er een verplichting was voor de houder van een begraafplaats om rechthebbenden actief te benaderen voor het verlengen van grafrechten, eerder of later is ingegaan.
Oude versies van de wet zijn op internet, bij overheid.nl alleen bijgewerkt tot 1 mei 2002 te vinden.
Eerdere wijzigingen zijn allemaal wel te vinden aan de hand van oude kamerstukken, maar dan moet je wel weten wat hoe en waar je zoekt. Dat is niet eenvoudig als je daar geen ervaring mee hebt. En als je het wel weet, is het tijdrovend.
Echter, het antwoord op uw vraag staat gewoon in mijn boek Begraving. Pas per 1 juli 1991, de datum van de grote herziening van de Wet op de lijkbezorging, staat de verplichting in de wet voor de houder van een begraafplaats om een verlenging van grafrechten aan te bieden. Ook de rechthebbende kan er natuurlijk altijd zelf om vragen. Voor 1 juli 1991 kon de begraafplaatshouder natuurlijk ook een verlenging aanbieden. Dat gebeurde ook vaak, maar er was geen verplichting.
Ook nieuw per 1 juli 1991 was dat er termijnen werden gesteld aan verlengingen. Een verlenging mocht maximaal 2 jaar voor afloop van het lopende grafrecht worden aangeboden; de verlenging mocht maximaal 10 jaar zijn. Dat had allemaal te maken met het compromis dat fracties in de Tweede Kamer sloten over de mogelijkheden van verlengingen. Dat gebeurde tijdens de behandeling in een commissie. Op een gegeven moment hield het wetsvoorstel in dat graven nooit voor een langere termijn dan 30 jaar mochten worden uitgegeven en niet konden worden verlengd. Dat vond men ook weer onnodig en toen kwam er het compromis uit dat in 1991 regel werd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).