Vigerende vs oude verordening (uitstel van ruiming van graven)
13 december 2023
Vraag nummer: 67643
Geachte heer van der Putten,
In een oude verordening (1998) staat de volgende bepaling:
art 6.5: de huurgrafruimten worden door de gemeente niet eerder geruimd dan na verloop van 15 jaar na het tijdstip, waarop het recht tot begraven beëindigd is.
Van 2001 tot 2018 was deze termijn 2 jaar. Pas in 2018 is deze zin volledig geschrapt.
In hoeverre hoort zo'n artikel bij het toen uitgegeven grafrecht? Of gold dat artikel slechts zolang deze opgenomen was in de verordening? (Er is correspondentie waarin wordt gezegd dat een graf pas ver in de toekomst geruimd zal worden....)
In afwachting, alvast bedankt.
Antwoord:
Geachte heer,
Het leuke van mijn vakgebied is - voor mij - dat je af en toe op heel merkwaardige regelingen stuit. Dit is zo'n merkwaardige regeling.
Er kunnen begraaftechnische of praktische redenen zijn om een graf niet meteen te ruimen nadat de grafrechten verlopen zijn. Bijvoorbeeld omdat het de ervaring is dat stoffelijke resten in doorsnee niet geheel verteerd zijn. Op sommige begraafplaatsen kan dat per deel van het terrein verschillen. Bijvoorbeeld omdat een deel opgehoogd of gedraineerd is en een ander deel niet.
Een begraafplaatshouder heeft altijd vrijheid om te beslissen de graven op een bepaald deel wat later te ruimen, dan dat formeel zou kunnen.
Ik zie het als juridisch volstrekte onzin om in een beheersverordening vast te leggen dat de houder van de begraafplaats graven niet eerder ruimt dan na 15 jaar na het einde van het grafrecht. Als je rechthebbenden of gebruikers van graven meer rechten wilt geven, verleng dan de graf- of gebruiksrechten. Maar verzin niet van die vreemde regels waarbij je jezelf handboeien omdoet die een verstandig zakelijk beheer van de begraafplaats kunnen belemmeren.
Om die bepaling uit 1988 (eerst deels en in 2018 helemaal) af te schaffen, lijkt mij heel verstandig.
U vraagt: hoort zo'n artikel bij het in het verleden, tot 1988, uitgegeven grafrecht? Ik meen van niet. Ik zie zo'n regeling om graven niet eerder te ruimen als beleid, maar niet als recht waar rechthebbenden of gebruikers een beroep op kunnen doen.
Als de verordening op dit punt verandert, verandert ook het beleid.
Als er correspondentie is waarin wordt gezegd dat een graf pas ver in de toekomst geruimd zal worden, dan is dat een weergave van het op dat moment gevoerde beleid. Dat schept geen rechten voor de toekomst, want dan hadden er grafrechten gevestigd of gewijzigd moeten worden. Dat had per beschikking moeten gebeuren.
Als het in de verordening opgenomen beleid verandert, geldt vanaf dat moment het nieuwe beleid. Er kan tegenwoordig meteen geruimd worden als de rechten vervallen. Maar u kunt ook besluiten om het ruimen nog een paar jaar uit te stellen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Hoe kan een graf voor eeuwig blijven bestaan?
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.