Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verhaal grafrechten ook op begrafenisondernemer?

4 januari 2016

Vraag nummer: 44736

Geachte meneer Van der Putten,

Als een nabestaande weigert om de grafrechten te betalen is het dan mogelijk om de begrafenisonderneming die de (formele) fopdracht heeft verstrekt hiervoor aan te spreken? Of moet dit rechtstreeks bij de nabestaande worden opgeëist?
Mvg. L. Bolmers

Antwoord:

Geachte heer,

U bent werkzaam bij een (samenwerkingsverband van) gemeente(n), zie ik aan het e-mailadres.

Ik heb eens even naar het formulier Verzoek voor het begraven op de gemeentelijke begraafplaats gekeken. Ik zie dat dit formulier gebruikt wordt voor de begrafenis, maar ook voor de uitgifte van het graf en voor het overschrijven van het graf. Onder aan het formulier staat nadrukkelijk vet gedrukt 'Handtekening rechthebbende/belanghebbende voor overschrijving grafrecht op zijn/haar naam c.q. toestemming bijzetting' en daaronder kan iemand een handtekening plaatsen. Op deze manier tekent niemand voor de kosten van de begrafenis of voor de kosten van uitgifte van een nieuw graf of voor de verlenging van grafrechten bij een bestaand graf als de resterende termijn te kort is.

Dit is geen goede opzet van het formulier. Want iedereen kan een naam en adres van een aanvrager en/of uitvaartondernemer invullen, maar zonder 2 handtekeningen op de juiste plek en voor de juiste diensten wordt er geen betalingsverplichting geschapen. Niet voor de opdrachtgever en niet voor de uitvaartondernemer.

Ik weet niet bij welke gemeente u werkt, maar op de pagina over de 'Begraafplaats' van een van uw deelnemende gemeenten staat bij de link naar Tarieventabel geen tarieventabel, maar een verkorte besluitenlijst van de raad van november vorig jaar waar alleen wordt opgemerkt 'Verschillende tarieven zijn verhoogd'. Dat is geen zinvolle informatie.
Op de site van een andere gemeente staat een link naar de Beheersverordening, maar di link leidt niet naar de beheersverordening maar de heffingsverordening.

Volgens artikel 3 van de heffingsverordening kunnen de in die verordening bedoeld rechten worden geheven van zowel degene die de bevoegdheden en diensten aanvraagt, als degene die van de bevoegdheden en diensten gebruik maakt. Ofwel zowel van de uitvaartondernemer die de aanvraag regelt, als van de opdrachtgever/rechthebbende.

Daarmee kom ik op het antwoord van uw vraag: kan ik verhaal halen bij de begrafenisondernemer? Ja, volgens de heffingsverordening wel.
Maar een juridisch punt is wel of die ondernemer wel de aanvraag heeft gedaan als hij er niet voor getekend heeft.
Ik zou in uw geval, als de ondernemer het formulier heeft ingevuld en ingezonden, hem ook een aanslag opleggen gelet op het bepaalde in artikel 3. Als hij zich dan beroept op het niet zetten van een handtekening, heeft hij een punt. Maar als hij wel het formulier heeft ingevuld en opgestuurd, heeft hij feitelijk wel de aanvraag gedaan.
Als de ondernemer kan zeggen: alleen de opdrachtgever heeft de aanvraag gedaan, want alleen diens handtekening staat op het formulier, dan heeft hij wel een punt.
Maar goed, u hoeft niet te gaan verzinnen waarmee een ander de aansprakelijkheid afschuift. Misschien betaalt de ondernemer zonder problemen en bent u van het probleem af.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.