Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Sluiten van graven

7 december 2010

Vraag nummer: 7757 (oude nummer: 16230)

Geachte heer Van der Putten,
in het nieuwe model beheersverordening van de VNG is niets meer opgenomen over het sluiten van graven. Waarom is dat?

Ik kan me voorstellen dat het sluiten van een graf (vooruitlopend op het sluiten van een begraafplaats) van toepassing zou kunnen zijn op begravingen op eigen terrein omdat de gemeente niets te zeggen heeft over de grafuitgifte na aanwijziing van een perceel grond voor een particuliere begraafplaats. (?)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dan hebt u in de afgelopen jaren een en ander gemist. Alleen in de model-beheersverordeningen van de VNG uit 1991 en 1993 kwam het sluiten van graven nog voor. In latere versies (2003) niet meer, omdat men besefte dat dit in strijd is met de bepaling in artikel 28, eerste lid, Wlb dat men bestaande graven niet langer dan 10 (en sinds 1-1-2010) 20 jaar mag verlengen. Sluiting van een graf komt neer op het voor onbepaalde tijd verlengen van een graf. Dat is dus verboden.

Zie eerdere vragen over het sluiten van een graf, zoals vraag 2200 in de subrubriek Verordening / reglement.

Het sluiten van een graf is heel iets anders dan het sluiten van een begraafplaats. Bij het sluiten van een begraafplaats beslist de houder van de begraafplaats dat er niet meer begraven mag worden. Wat het sluiten van het graf precies inhoudt, is iets wat men telkens van geval tot geval anders zou kunnen afspreken. Maar er is op zich dan geen verbod om in het graf nog te begraven. Dat zou nog altijd kunnen. Bij het sluiten van het graf werd de zorg voor het graf voor onbepaalde tijd afgekocht bij de begraafplaatshouder. Vaak was deel van de afspraak dat er niet meer in het graf begraven zou worden, maar men kon wel laten vastleggen dat er altijd nog kinderen of kleinkinderen in het graf begraven zouden mogen worden. Voor zover daar nog plaats voor zou zijn, natuurlijk.

Het sluiten van een graf was iets wat de rechthebbende of diens nabestaanden zelf konden vragen. En niet iets wat de begraafplaatshouder kon beslissen.

Voor kleine particuliere begraafplaatsen op eigen terrein heeft het sluiten van de begraafplaats (en het sluiten van een graf) geen zin. De eigenaar kan dan gewoon besluiten om er niet meer te begraven. Want hij is gewoonlijk de eigenaar/rechthebbende van de graven. Geen derden.
Sluiting van een begraafplaats heeft zin omdat daarmee de houder van de begraafplaats de rechthebbenden verbiedt om er nog te begraven. Maar van een particuliere begraafplaats is hij gewoonlijk zelf de rechthebbende. Hij hoeft geen besluit te nemen om zichzelf een verbod op te leggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder