Overgangsrecht grafrechten bij nieuwe verordening
18 december 2006
Vraag nummer: 4583 (oude nummer: 8656)
Na de herindeling in 1971 heeft de gemeente Tholen in 1973 een nieuwe verordening vastgesteld. Hierins is opgenomen onder art 44:
Een uitsluitend recht tot het doen begraven of bijzetten van een asbus in een bepaalde grafruimte, alsmede het recht tot het hebben daarop van voorwerpen of beplantingen, verleend voor de inwerkingtreding van deze verordening, blijft gelden voor de tijd, gedurende welke het terrein, met inachtneming van de wettelijke voorschriften, voor begraafplaats bestemd blijft.
De vraag is nu betekent dit dat de oude rechten en dus ook oude termijnen van uitgifte gerespecteerd worden, of dat alle graven uitgegeven voor de inwerkingtreding van deze verordening worden gezien als graven onbepaalde tijd.
Antwoord:
Geachte heer,
De tekst van het artikel 44 doet vermoeden dat tot 1971 alleen grafrechten voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven. Als de gemeente of als betrokken rechthebbende of een aannemelijke rechtsopvolger geen beschikking of akte heeft, dan mag je op grond van artikel 44 er van uitgaan dat elk eigen graf met een uitsluitend grafrecht een graf voor onbepaalde tijd was.
Maar als de gemeente kan aantonen dat een graf voor bepaalde tijd is uitgegeven (bijvoorbeeld in 1965 voor 30 jaar), is het grafrecht dan automatisch verlengd tot onbepaalde tijd? Eerlijk gezegd aarzel ik daar over. Dat durf ik niet te zeggen. Dan zou ik de tekst van de rest van de verordening willen zien. Die kan een hint de ene of de andere kant op geven. Eén artikel is dan te mager. En ik heb al zo vaak meegemaakt dat mensen denken dat artikel X bepalend is, terwijl het artikel Y is, of de combinatie X en Y. En soms een combinatie met de legesverordening. Pas als ik het geheel gezien heb, waag ik het een uitspraak te doen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten