Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Nieuwe wet; inlichten rechthebbenden over wijziging wet

16 januari 2010

Vraag nummer: 7241 (oude nummer: 14822)

Voor zover mij bekend, dient iedere Nederlander de wet te kennen. Hoeven we derhalve als kerkbestuur de rechthebbende van graven niet over deze wijziging van de Wet op lijkbezorging in te lichten?
M.v.g.
J. Smeets

Antwoord:

Geachte heer,

Dat adagium dat eenieder de wet behoort te kennen, houdt in dat men betrokkenen juist niet (!) van wijzigingen in de wet op de hoogte hoeft te brengen. Men wordt geacht dat zelf al te kunnen weten.
Nu is er natuurlijk niemand die de wet kent en dat verwacht ook niemand. Er zijn zo veel wetten en uitvoeringsregelingen zoals algemene maatregelen van bestuur, ministeriele regelingen, en ook verdragen, provinciale en waterschapskeuren en gemeentelijke verordeningen, dat helemaal niemand in Nederland die allemaal kent. Maar dat hoeft ook niet, want je kunt ze altijd opzoeken. Daarom moeten ze openbaar zijn.

Het adagium dat iedereen de wet behoort te kennen heeft eigenlijk alleen de betekenis, dat niemand kan zeggen de wet overtreden te hebben omdat hij die wet niet kende. Dat is geen geldig excuus.
Je moet je ook houden aan wetten die je niet kent. Anders zou iemand die op diefstal betrapt is bijvoorbeeld makkelijk kunnen zeggen: 'Ja, sorry, maar ik heb het Wetboek van Strafrecht niet gelezen. Ik wist niet dat diefstal niet mocht.' Het niet weten is geen geldig excuus.

Dus over de wetswijziging hoeft u rechthebbenden op graven niet in te lichten. Maar wel over de wijziging van uw beheersreglement!

Het uitgangspunt is dat alle belangrijke regels en voorwaarden openbaar en bekend moeten zijn. Bij wetten en verordeningen is het zo geregeld, dat die openbaar worden gemaakt. Dan ook pas zijn ze geldig.
Maar bij privaatrechtelijke rechtsbetrekkingen moet de partij die haar voorwaarden wijzigt alle relaties van die wijziging in kennis stellen. Vorig jaar november hebben alle banken hun algemene voorwaarden aangepast. U hebt vast en zeker ook een brief daarover van uw bank gehad. Dat doet ze niet voor de lol: men moet wijzigingen in de algemene voorwaarden aan de klanten/relaties bekend maken. En dat geldt ook voor alle niet-gemeentelijke begraafplaatshouders.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.