Mag ik een rondleiding geven over een gemeentelijke begraafplaats?
13 november 2012
Vraag nummer: 32682
Gemeentelijke begraafplaatsen zijn openbaar.
Als een funerair deskundige kosteloos een stel vrienden een rondleiding over een begraafplaats geeft, kan hij dan door de beheerder van die begraafplaats weg gestuurd worden?
Antwoord:
Geachte heer,
Gemeentelijke begraafplaatsen hebben gewoonlijk de regel voor iedereen toegankelijk te zijn gedurende bepaalde tijden of tussen zonsopgang en zonsondergang.
Iedereen kan daar wandelen, alleen of met een groep.
De meeste beheersverordeningen of beheersreglementen voor begraafplaatsen kennen ordemaatregelen. De regeling volgens de huidige model-verordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die veel gemeenten hebben overgenomen, luidt:
Artikel 4. Ordemaatregelen
1. Bezoekers, personeel van uitvaartondernemingen en personen die werkzaamheden op de begraafplaats(en) hebben te verrichten, zijn verplicht zich in het belang van de orde, rust en netheid te houden aan de aanwijzingen van de beheerder.
2. De beheerder kan personen die zich niet aan de in het eerste lid bedoelde aanwijzing houden van de begraafplaats verwijderen of laten verwijderen.
Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat funerair deskundigen geen oog hebben voor de orde, rust en netheid van een begraafplaats. Alhoewel ik mij zeer wel kan voorstellen dat het enthousiasme van sommige van die deskundigen groot en misschien ook wel een beetje luid kan zijn ;-). Maar dan nog.
Misschien kan het even storend zijn als ergens een uitvaartplechtigheid plaats vindt, wat een groep bezoekers misschien niet direct in de gaten heeft. Maar dan nog; attendeer daar op en het is opgelost.
Zonder directe aanleiding zie ik geen enkele reden waarom de beheerder van een begraafplaats bezwaar zou hebben tegen een rondleiding op de begraafplaats. Hij zou er trots op moeten zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van graftekens sinds maart 2011: