Kosten schudden graf (verordening lijkbezorgingsrechten is ontoereikend)
4 december 2018
Vraag nummer: 56842
Geachte heer,
Vorige maand is er een mevrouw overleden in de gemeente. Ze is al begraven op de openbare begraafplaats. Ze is begraven in het graf waar haar partner in 2002 is begraven. De resten van meneer zijn opgegraven en vervolgens geschud. Mevrouw is hier bovenop begraven.
Hoe gaan we hier mee om?
Is hier een vergunning voor nodig?
In de tarieventabel bij de Verordening lijkbezorgingsrechten 2018 staan wel leges vermeld voor een opgraving - her begraving. Ook voor een opgraving - crematie wordt hier een vergunning voor verleend. Heeft u een advies hoe we met het opgraven - schudden om kunnen gaan?
Dank alvast voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
XX
medewerker team Burgerzaken
Antwoord:
Geachte mevrouw,
In de beheersverordening staat dat schudden mogelijk is. Men heeft het dan in artikel 22 lid 3 over het verzamelen van menselijke resten en deze opnieuw in dezelfde grafruimte plaatsen. Dat is dus schudden.
Maar in de Verordening lijkbezorgingsrechten staat alleen een tarief voor het AFGEVEN VAN EEN VERGUNNING voor opgraven en herbegraven en voor opgraven en cremeren.
Dat is een heel vreemde zaak. Want dat tarief is dus niet voor het opgraven, maar voor de vergunning. Op het schudden van graven is dit niet van toepassing, want voor schudden is geen vergunning nodig. Het schudden is in de zin van de wet geen opgraven en herbegraven maar een vorm van ruiming, die de Verordening lijkbezorgingsrechten niet belast.
Ik zie deze regeling als een misverstand, bedacht door mensen zonder goed zicht op de praktijk en uitvoering.
Vergunningen voor opgravingen kun je inderdaad belasten, maar ze gelden niet alleen voor eigen gemeentelijke begraafplaatsen, ook voor opgravingen op kerkelijke begraafplaatsen.
De gemeente kan een tarief heffen voor een vergunning tot opgraven.
Maar geen 2 verschillende tarieven als het gaat om herbegraven of cremeren. Dat verschil is ongefundeerd.
De gemeente kan een tarief heffen voor opgravingen. Dat tarief is er nu niet.
De gemeente kan een tarief heffen voor het verzamelen van menselijke resten om deze opnieuw dieper in dezelfde grafruimte te plaatsen. Dat tarief is er nu ook niet.
Ik zou die tarieven wel invoeren, als ik uw gemeente was.
U kunt op dit moment voor het schudden van dat graf eind vorig jaar geen tarief heffen, want er is geen tarief. Er was geen vergunning nodig en ook op dit basis viel er niets te heffen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.