Graf wordt 2-diep in plaats van 3-diep door hogere grondwaterstand. Klopt dat?
14 november 2021
Vraag nummer: 63893
Onlangs is mijn moeder overleden. Ze is bijgezet in het graf waarin mijn vader al ligt sinds 1998.
Toen we het graf destijds huurden werd gezegd dat het voor maximaal drie personen was. Mijn moeder had een zeer ongemakkelijke houding met de dood en vond het destijds geen prettig idee dat ze ooit in dat graf zou komen te liggen. Ze probeerde het idee dat dit snel zou gebeuren te 'bezweren' door te eisen dat mijn vader een diep begraven zou worden.
We hebben de begraafplaats wel verteld dat het nog steeds onze bedoeling was dat het een drie diep graf moest worden. We gingen er vanuit dat mijn moeder niet binnen 10 jaar zou overlijden. Wat ook niet is gebeurd.
Mijn moeder heeft ons kinderen daardoor op extra kosten gejaagd, want eerst moesten de overblijfselen van mijn vader uit het graf worden gehaald, het graf twee diep gemaakt en mijn vader weer teruggeplaatst.
Twee diep inderdaad. En dat is mijn vraag. De begraafplaats zegt dat vanwege de hogere grondwaterstand ze niet meer drie diep begraven, dus dit graf mag nog maar twee diep zijn.
Kan dit zomaar? Destijds huurden we het graf met de zekerheid dat het voor drie personen was.
Als mijn vader destijds wel meteen drie diep begraven was, dan was dit denk ik ook geen probleem geweest en had mijn moeder én nog een derde er in kunnen liggen.
Hadden we kunnen eisen dat het nog steeds een drie diep graf zou zijn en dat mijn vader drie diep begraven werd?
Groet,
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Een graf dat als 3-diep graf is uitgegeven, blijft een 3-diep graf zolang de grafrechten nog lopen of verlengd worden. Ook als de (gemiddelde) grondwaterstand hoger is geworden.
De regels over de diepte van graven staan in het Besluit op de lijkbezorging (Blb).
In artikel 5 van het Blb staat in lid 4: De graven bevinden zich ten minste dertig centimeter boven het niveau van de gemiddeld hoogste grondwaterstand.
In lid 5 staat: Het derde en vierde lid zijn niet van toepassing op bestaande graven.
Als men al mocht twijfelen aan de vraag of deze regeling betrekking heeft op de uitgifte van graven of op het begraven, dan kan ik zeggen dat de regeling voor de diepte van een graf betrekking heeft op het uitgeven van graven en niet op het begraven. Als een graf eenmaal 3-diep is uitgegeven, mag het ook later als zodanig gebruikt worden, ook als de omstandigheden veranderen. Er staat nergens in de wet of het Blb dat men niet in (grond)water mag begraven; men mag dan alleen geen graf uitgeven.
Het kan ook een periode heel hard en veel regenen, waardoor het grondwater hoog staat. Dan mag er gewoon begraven worden.
Als de rechten op dat graf eindigen en het graf aan een andere familie wordt uitgegeven, nieuw, dan gelden de actuele regels van het Blb en eventueel ook van de beheersverordening of het -reglement.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.