Doorlopen grafrechten als nog niet geruimd mag worden 2
16 augustus 2017
Vraag nummer: 51679
Meneer van der Putten
Hartelijk dank voor uw antwoord.
Aan de rechthebbende is in 2012 en 2013 en 2015 verlenging aangeboden.
Dus dat er niet opnieuw verlengd kan worden is mij nu duidelijk.
Volgens mijn collega van financien kan er tot 5 jaar belasting worden nagevorderd
Ik ga het met de rechthebbende doornemen
De 20 jaar die moet verstrijken na een laatste begraving voordat geruimd mag worden is niet handig
De verordening moet sowieso aangepast worden, dus daar nemen we dit ook in mee en ik wil de termijn teruggebracht hebben tot 10 jaar
Maar dit geldt dan dus niet voor de graven die voor de aanpassing van de verordening zijn uitgegeven
Met vriendelijke groet
Antwoord:
Geachte heer,
Ik denk dat u dat navorderen van belasting nog maar eens wat beter moet (laten) bekijken.
Ik heb zelf geen verstand van belastingen, maar heb mij enkele jaren geleden door een specialist op het gebied van lokale belastingen laten vertellen dat voor het alsnog kunnen opleggen van een aanslag een termijn van 3 jaar geldt. Die termijn staat in artikel 11 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die ook van toepassing schijnt te zijn op belastingheffing door gemeenten.
Er is misschien een verschil tussen het navorderen van belasting en het opleggen van een aanslag, qua termijnen. Ik zou zeggen: zoek dat goed uit.
Misschien zijn er nog andere lezers van deze rubriek die hier iets over kunnen zeggen. Dat zou mooi zijn.
Ik denk ook dat die termijn van 20 jaar niet handig is. U zou die zonder probleem terug kunnen brengen naar 10 jaar. En dat geldt dan ook voor graven die voor de komende aanpassing van de verordening zijn uitgegeven.
Wat bij lopende grafrechten niet zomaar beknot mag worden, zijn zaken die de kern van het grafrecht beperken, zoals de hoeveelheid kisten in een graf of het recht op schudden. Maar de termijn waarop een houder van de begraafplaats mag of zal ruimen, heeft niets met het grafrecht te maken. De rechthebbende of voormalige rechthebbende van een graf heeft er geen recht op. Door te denken dat het wel zo zou zijn, volgt u de gedachtengang van de voormalig rechthebbende waar u het in de eerste vraag 516212 nu juist niet mee eens was. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Ik zou zeker willen bepleiten om die rare regel van ruiming na 20 jaar uit de verordening te halen. Dat is een soort zelf-binding die zinloos is.
Iets anders is dat u misschien inderdaad graven niet al te snel moet ruimen, omdat de snelheid van vertering misschien op bepaalde begraafplaatsen in de gemeente niet optimaal is. Maar dat moet een zakelijke feitelijke afweging zijn, waarbij misschien eerst eens een proef-ruiming wordt gedaan.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond:
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.