Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Datum van de Wet op de Lijkbezorging

22 mei 2020

Vraag nummer: 60816

Welke datum van de Wet op de Lijkbezorging kan ik opnemen in de grafakte?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er hoeft helemaal geen datum van de Wet op de lijkbezorging (deze wet wordt met hoofdletter W en kleine letter l geschreven) in een grafakte te worden opgenomen. Als u dat wel doet, wekt dat alleen maar misverstanden.

De Wet op de lijkbezorging is gewoon de geldende wet, zoals die is en zoals die later verandert. Zonder datum. De wet is van oorsprong de wet van 1869, die toen Begrafeniswet heette en die in 1955 de naam Wet op de lijkbezorging kreeg. In 1991 is de wet flink gemoderniseerd, maar bleef het gewoon toch de oude wet. Zo'n wet wordt ook regelmatig op onderdelen verandert.
In een woning wordt ook wel eens een nieuwe keuken geplaatst, een badkamer gemoderniseerd, een lekke kraan vervangen etc. Dan verandert de straatnaam en het huisnummer niet. Bij wetten blijft de naam gewoon hetzelfde.

De Wet op de lijkbezorging is sinds de grote modernisering van 1991 al weer ruim 40 (!) keer op onderdelen veranderd. Zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0005009/2018-08-01/0/informatie.
En er liggen op dit moment nog 2 wetsvoorstellen bij de Tweede Kamer die de wet ook weer gaan veranderen (kamerstukken 30564 en 34836).

Wetswijzigingen zijn een bijna doorlopend proces. De tekst van de wet wordt niet gefixeerd op een bepaalde datum. Soms komt er wat bij en soms gaat er iets weg. Men moet op elk moment dat men de wet ter hand neemt, kijken of het een actuele versie is. De meeste wijzigingen zijn technisch van aard, omdat andere wetten, waar deze wet in genoemd wordt, veranderen.

Belangrijke wijzigingen worden meestal besproken in vakbladen en soms ook op deze site.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder