Beheersverordening en as verstrooien in graf
27 september 2016
Vraag nummer: 47520
Geachte heer van Putten,
Wij zijn bezig om de beheersverordening up to date te maken.
Nu loop ik tegen een aantal dingen aan die wij hierin hebben opgenomen maar waarvan wij niet zeker weten of wij dit willen.
Zoals het verstrooien van as in een particulier graf en particulier urnengraf.
Hoe werkt dit? Ik kan mij voorstellen dat als je een graf gaat ruimen er altijd as in het graf blijft. Is dit dan volledig geruimd?
Zodra er een bijzetting plaatsvindt in een urngraf verstuifd het as dan niet?
Zijn er begraafplaatsen die los as in een graf of urnengraf plaats? Wat is u mening hierover?
M.v.g. K. Hilhorst de ronde venen
Antwoord:
Geachte heer,
Als het gaat om een graf met een zerk of afdekplaat, zou ik de te verstrooien as op dezelfde manier in het graf inbrengen als een asbus: van opzij onder de steen. Er zou een schuin lopende kuiltje gegraven kunnen worden, waar de as in uitgeschud wordt. Men zou ook een papieren zak kunnen gebruiken. Door de vochtigheid van de grond als gevolg van regen trekt de as langzaam de aarde in. Door de vochtigheid van de aarde zal men nooit bang hoeven zijn voor het verstuiven van as, lijkt mij. Er wordt regelmatig in graven verstrooid en ik heb nog nooit gehoord van dat soort fysieke aspecten.
U zou nog eens navraag kunnen doen bij de consulenten van de LOB (Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen), of die bepaalde ervaringen hebben.
Als het gaat om een graf zonder liggende steen of afdekplaat, is het eenvoudig om een beetje aarde van het graf af te halen en er as onder te strooien, of om op verschillende plekken op het graf kuiltjes te maken waar de as in kan. Ik denk aan van die kleine ronde stekers waar men ook kuiltjes mee maakt om bloembollen te planten. De as wordt door de aarde opgenomen en zal onherkenbaar worden, tenzij men alles in een kuil kiepert, dan wordt niets verstrooid en duurt het opnemen van de as door de aarde vele jaren.
Als er in een graf verstrooid wordt, zullen er waarschijnlijk decennia lang sporen van as in de aarde terug te vinden zijn (maar niet te zien, schat ik in). Maar dat is niet anders als OP een graf verstrooid wordt, want die as trekt ook de grond in. Verstrooide as op de grond verstuift vaak niet, maar trekt met elke regenbui verder de grond in.
Zeker zijn er begraafplaatsen die in een graf laten verstrooien. Ik zie er geen enkel bezwaar tegen. Ik kan mij wel voorstellen dat mensen as liever in een graf verstrooien dan op een graf, omdat men dan in de eerste situatie toch meer zekerheid heeft dat de as op de bestemde plek blijft en niet bij de buren terecht komt, al is mijn indruk dat as heel weinig door wind verstuift.
Ik zie er geen probleem in dat bij het ruimen van het graf en het uitgeven van een graf aan een nieuwe familie nog restanten van de as in de aarde kunnen zitten. In de aarde kunnen ook restanten van het verteerde lichaam zitten in de vorm van bacteriƫn, schimmels en andere microben. Het komt allemaal op de begraafplaats door de dood, maar tegelijk is het ook weer een bron en zijn het voedingsstoffen voor nieuw leven.
Verstrooide as heeft geen termijn van grafrust of iets dergelijks. Graven die geruimd moeten worden, kunnen zonder meer geruimd worden, met of zonder verstrooide as.
Het is technisch/juridisch/wettelijk dus ook niet nodig om voor het verstrooien van as de gebruikstermijn van het graf te verlengen. Maar u zou in de verordening wel de voorwaarde kunnen stellen dat alleen verstrooid wordt als er nog minimaal 10 jaar huur geregeld is. Dan zou de huur van het graf nog verlengd moeten worden als enkele jaren voor afloop van de termijn de rechthebbende nog as wil verstrooien. Zoals gezegd is dat formeel niet nodig, maar het levert de begraafplaats weer extra inkomsten op. En onlogisch is het niet; het is m.i. althans niet logisch om te verstrooien in een graf dat kort daarna geruimd kan worden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).