Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ruiming graven / mogelijkheid bezwaar inzake bijz. begraafplaats

28 oktober 2003

Vraag nummer: 2590 (oude nummer: 3277)

Geachte heer Van der Putten,

Bedankt voor u snelle en duidelijke reactie op mijn eerdere mail (vraag 3254). Ik heb toch nog twee vragen:

Hoe is het geregeld met de bezwaar en beroepsmogelijkheden bij besluitvorming (weigering) inzake een verzoek tot het hebben van een bijzondere begraafplaats (art. 37 e.v.)?

Het ruimen van eigen graven is alleen mogelijk met toestemming van de rechthebbende. Als deze rechthebbende en zijn/haar opvolgers willen, kunnen ze de ruiming altijd, tot in lengte van dagen tegen houden of biedt artikel 47 Wlb een mogelijkheid voor de gemeente om dergelijke graven na de daarin bepaalde termijn alsnog te ruimen? Of kan dit doorlopende recht bij verordening worden beperkt?

Ik verneem dit graag van u!
Met vriendelijke groeten,
Remco Lubbelinkhof

Antwoord:

Geachte heer,

De mogelijkheden tot bezwaar en beroep bij besluitvorming (weigering) inzake een verzoek tot het hebben van een bijzondere begraafplaats (art. 37 e.v.) staan in de wet: er is geen bezwaar mogelijk (geen Awb-bezwaar), maar wel beroep bij gedeputeerde staten. Zie artikel 42 Wlb. Overigens ook in het geval dat een verzoek wél wordt gehonoreerd: derden kunnen bezwaren hebben en beroep aantekenen. En betrokkene zelf kan het niet eens zijn met de voorwaarden van het begunstigende besluit.

Wat de ruiming van de graven betreft op een gesloten begraafplaats: zolang de rechten blijven bestaan, kunnen graven niet geruimd worden. Inderdaad tot in lengte van vele vele dagen. Dat wil overigens niet zeggen dat ook de begraafplaats zo lang moet blijven bestaan: een graf kan blijven, ook als de begraafplaats er om heen weg is. Er zijn diverse voorbeelden van.

Artikel 47 Wlb biedt geen mogelijkheid voor een gemeente om dergelijke graven na de daarin bepaalde termijn alsnog te ruimen.
U vraagt of het doorlopende recht bij verordening worden beperkt? Ja, maar alleen vóóraf, bij het aangaan van het recht, zoals ik al eerder opmerkte en ik in deze rubriek op zo'n 327 andere vragen heb geantwoord. Vantevoren kun je alles afspreken en alle beperkingen en voorwaarden inbouwen, maar niet achteraf. Je kunt niet lopende de wedstrijd de spelregels veranderen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.