Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ruimen gesloten begraafplaats

7 oktober 2015

Vraag nummer: 43913

De parochieraad van de RK parochie Engelmundus in Driehuis is voornemens het bijbehorende kerkhof te ruimen .De grond willen zij ontwikkelen voor woningbouw. Het kerkhof is in de jaren 80 gesloten.

De administratie van betaalde grafrechten zou verdwenen zijn. Sommige betaalde wel, andere hebben nooit grafrechten betaald. Wat uit de grafstenen is te achterhalen is dat de laatste begrafenis in 1983 heeft plaatsgevonden.

Vraag : Hoe kunnen de nabestaanden een op handen zijnde ruiming tegenhouden?
Op wat voor gronden en voor hoe lang.
Is de grafrust na ruiming geen 30 jaar?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik vind het heel moeilijk om iets over deze situatie te zeggen, zonder meer feiten te kennen en vooral zonder de onderliggende documenten te zien. Mijn ervaring is dat als een kerkelijke begraafplaats het heeft over 'gesloten zijn', dat dit in 2 van de 3 gevallen juridisch / wettelijk gezien niet zo is. Men is dan bijvoorbeeld alleen opgehouden met het
uitgeven van nieuwe graven of zo.

Het sluiten van de begraafplaats betekent nog niet zonder meer het opheffen er van! Het is dan ook nog de vraag of de grafrechten vervallen zijn. Het is heel goed denkbaar dat men vanaf 1991 - toen dat wettelijk verplicht werd - verzuimd heeft om rechthebbenden aan te bieden de grafrechten te verlengen. Dat soort situaties zie ik wel vaker.

Wat die 30 jaar betreft: dat is geen grafrust. De regels voor het opheffen van een begraafplaats na sluiting zijn veranderd. In het verleden gold dat de begraafplaats 50 jaar
onaangeroerd moest blijven, in stapjes. Die termijn is nu veranderd in 30 jaar (artikel 46 Wlb). Echter.... dat geldt alleen voor zover er geen grafrechten op de graven meer rusten.

Kortom: ik kan er eigenlijk niets over zeggen zonder de onderliggende documenten te zien.

Als de parochie de administratie van (betaalde) grafrechten kwijt is, is dat natuurlijk een heel kwalijke zaak. Maar de gevolgen kan ik ook niet inschatten zonder oude aktes, complete reglementen en besluiten te zien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder