Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechten en plichten als de kerkelijke gemeente ophoudt te bestaan? 1

19 december 2017

Vraag nummer: 53135

Geachte,
Mijn naam is Harm Jacob Munneke ik ben kerkrentmeester in de hervormde gemeente te Nieuwe Pekela. Achter onze kerk bezit de kerk een begraafplaats die nu met vrijwilligers van de kerk onderhouden wordt.
Het is een “hervormd kerkhof“ maar iedereen kan en mag er begraven worden.
Omdat het ledental bij ons ook terugloopt en er steeds minder vrijwilligers beschikbaar zijn i.v.m. leeftijd, vragen wij ons af wat gaat er met het kerkhof gebeuren als de hervormde gemeente het niet meer kan onderhouden of nog erger als er geen gemeente meer is.
Groet HJ Munneke

Antwoord:

Geachte heer,

Er kunnen verschillende dingen gebeuren. Ik ga het bewust geen 'oplossingen' noemen, want niet alles wat zou kunnen gaan gebeuren is even gewenst.

De begraafplaats zou wellicht in stand kunnen worden gehouden door een stichting, die lost staat van de kerk. Misschien zou niet meer zo veel met vrijwilligers gewerkt kunnen worden en zouden de tarieven iets omhoog moeten. Maar het kan ook gewoon zo zijn dat veel mensen in Nieuwe Pekela de begraafplaats graag willen behouden voor de gemeenschap en er daarom de schouders onder zetten. Dergelijke ontwikkelingen komen vaker voor. Er zijn in het noorden des lands steeds meer stichtingen die begraafplaatsen exploiteren.

Het zou ook zo kunnen zijn dat de begraafplaats wordt overgenomen door de burgerlijke gemeente. Dat komt in meer plaatsen voor.

Het zou ook zo kunnen zijn dat de begraafplaats gesloten wordt en ten lange leste wordt opgeheven. Dat zou natuurlijk spijtig zijn. Maar ik denk dat dit zich niet zo snel zal voordoen. Begraafplaatsen worden niet zo snel opgegeven en opgeheven.

Zie andere relevante vragen in de subrubriek 'Sluiten of opheffen begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bij voorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder