Heropenen gesloten begraafplaats
15 mei 2003
Vraag nummer: 2250 (oude nummer: 2674)
Thu, 15 May 2003 09:28
In het oude centrum van De Bilt staat de Dorpskerk met daarom heen een "Kerkhof". Deze begraafplaats is in het verleden als begraafplaats gesloten. Nu is deze begraafplaats, het kerkhof rond de dorpskerk, weer onderwerp van gesprek. Men wil de begraafplaats weer gaan gebruiken.
Mijn vraag is echter moeten wij dit oude kerkhof nu zien als een oude of nieuwe begraafplaats. Dit vraag ik omdat er in de regelgeving nogal het een en ander is veranderd. Ik denk hierbij maar aan de milieuwetgeving en de geohydrologische isolatie van de begraafplaats. Want volgens mij hebben oude begraafplaatsen minder met die regels te maken dan nieuw op te richten begraafplaatsen. Verder zou ik graag vernemen waar we rekening mee moeten houden met opnieuw in gebruik nemen van die begraafplaats of een literatuurlijst krijgen waarop het een en ander vermeld staat.
Met vriendelijke groeten
J.H.Bos
Gemeente De Bilt
Antwoord:
Geachte heer Bos,
Eerst is het de vraag, of de begraafplaats werkelijk, met een formeel besluit, officieel gesloten is. Vaak raken begraafplaatsen in onbruik, zonder dat ze formeel gesloten zijn. Als er geen formeel besluit is, kan de begraafplaats morgen weer gewoon gebruikt worden.
Als er wel een formeel besluit is, moet de begraafplaats weer op de voet van artikel 40 Wlb als begraafplaats worden aangewezen. En dan is ook een advies van de VROM-inspectie vereist. Maar de vraag is of dat advies heel concreet is of kan zijn, om de simpele reden dat de inspectie geen feitelijke kennis van die lokatie zal hebben.
Ik denk dat u er in niet aan ontkomt om zelf als gemeente een aantal gegevens te verzamelen om te kijken of gebruik wel verantwoord is. Bijvoorbeeld over de grondwaterstand en de grondsoort e.d. Als die conditie slecht is, wil dat nog niet meteen zeggen dat het hopeloos is. Er kan wellicht drainage worden aangebracht, er kan in bepaalde vakken ander zand worden ingebracht, er kunnen of reeksen of individuele kelders worden geplaatst.
Literatuur over dit soort materie in algemene zin ken ik niet of nauwelijks. Er zijn enkele artikelen over bijvoorbeeld grondwaterproblematiek bekend in het vakblad De Begraafplaats van de LOB.
Er zullen vast wel gemeenten zijn die eerder bepaalde aspecten hebben onderzocht, maar ik kan zo niet een paar voorbeelden noemen, want die ken ik niet. Vaak liggen de zaken ergens net weer wat anders.
Wat ik wel kan zeggen is er enkele adviesbureau's zijn die in meer of mindere mate wel eens met dit bijltje gehakt hebben. Ik werk soms ook wel met zulke bureau's samen. Het kan ook wel handig zijn om eens aan zo'n bureau te vragen om de aspecten die hiermee samen hangen in kaart te brengen. Dat hoeft ook niet vreselijk kostbaar te zijn, waardoor je meteen tienduizenden euro's kwijt bent. Als je de juiste bureau's hebt, kan het effectiever en goedkoper. Ik schat in dat je voor zo'n 5.000 euro al een heel aardig basisverhaal kunt hebben, dat een goed handvat is voor verdere besluitvorming. Als u daar over van gedachten wilt wisselen, kunt u eventueel contact met mij opnemen.
Met vriendelijke groet,
mr. W.G.H.M. van der Putten
15 mei 2003