Wie verantwoordelijk voor sieraden: uitvaartondernemer, uitvaartcentrum of familie?
11 september 2013
Vraag nummer: 35600
Geachte heer Van der Putten,
Wie is verantwoordelijk (eventueel aansprakelijk) is voor de kostbaarheden en sieraden die een overledene bij zich draagt in een uitvaartcentrum. Zeker als de opbaarkamer vrij toegankelijk is voor belangstellenden tijdens een condoléance. De een zegt de uitvaartondernemer, de ander zegt het uitvaartcentrum, weer een ander zegt dat het voor eigen risico familie is.
Kunt u mij verder helpen?
Bij voorbaat hartelijk dank.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Het antwoord op de vraag is niet eenvoudig zwart-wit. Zoals zo vaak, hangt het af van de omstandigheden.
Als een opdrachtgever een overledene onder de hoede van een uitvaartondernemer stelt en die overledene draagt sieraden, dan wordt de zorg over die sieraden vanzelf ook een verantwoordelijkheid van de uitvaartondernemer. Net als bijvoorbeeld over de kleding van de overledene of andere goederen die bij de overledene horen, zoals een bril. Idem gaat het een stap verder in de tijd, als de overledene in een uitvaartcentrum (van een andere onderneming) wordt opgebaard en daar sieraden en andere goederen van de overledene zijn. Dan wordt dat uitvaartcentrum verantwoordelijk.
Een uitvaartondernemer die of een uitvaartcentrum dat daar geen verantwoordelijkheid voor wil dragen, moet die verantwoordelijkheid in algemene voorwaarden uitsluiten. En die algemene voorwaarden vooraf ter kennis brengen van de opdrachtgever en ook zeggen bij het aannemen van sieraden, dat men er geen verantwoordelijkheid voor wil dragen.
Dat ontslaat een ondernemer of rouwcentrum nog niet helemaal van elke verantwoordelijkheid, want als men met opzet of door grove nalatigheid iets beschadigt of kwijt raakt, is er toch een aansprakelijkheid.
Maar dan moet de opdrachtgever die opzet of nalatigheid aantonen of heel duidelijk aannemelijk maken. Dan ligt de lat toch hoger.
Neem de situatie dat een overledene ligt opgebaard in een kamer die voor velen toegankelijk is, zonder toezicht op wat er in die kamer gebeurt. Als een overledene een sieraad draagt, dat verdwijnt, is zonder algemene voorwaarden de uitvaartondernemer aansprakelijk voor het verlies en met algemene voorwaarden niet.
Feitelijk nemen nabestaanden altijd een risico, als ze de overledene sieraden laten dragen. Sieraden kunnen gestolen worden, ze kunnen kwijt raken, ze kunnen beschadigd worden, ze kunnen per ongeluk mee worden begraven of gecremeerd. Ook een levend persoon kan sieraden verliezen of beschadigen.
Als nabestaanden geen enkel risico willen lopen, los van de juridische aspecten zoals verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden, moeten ze geen sieraden meegeven.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.