Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Dingen naast stoffelijke resten (ring overledene)

12 mei 2017

Vraag nummer: 50735

Wat gebeurt er met bijvoorbeeld een ring die is meebegraven met de overledene? Kan de familie dat wel terugkrijgen bij of na een ruiming van het graf?

Antwoord:

Geachte heer,

Wie een ring of ander sieraad of voorwerp in een graf mee laat begraven of mee laat cremeren, doet juridisch gezien afstand van dat voorwerp. Wie geen afstand wil doen, moet de ring of het andere voorwerp verwijderen voor het sluiten van de kist.

Het is praktisch en juridisch niet doenlijk om een ring of ander sieraad na de ruiming van het graf aan de rechthebbende van het graf te geven. U moet zich realiseren dat in een doorsnee graf voor 2 of 3 personen tussen de 5 en 9 kubieke meter zand verplaatst wordt. U moet bedenken dat een ring in een graf klein en modderig is. Om zoiets in een graf te gaan zoeken is niet te doen. Soms worden bij de ruiming van een graf wel ringen of brillen of andere voorwerpen gevonden. Die worden bij de stoffelijke resten in een knekelput geborgen.

Juridisch is het zo dat na de begraving de begraafplaatshouder, gemeente of kerk, eigenaar van een ring is geworden. Die houder heeft daar natuurlijk niets aan en doet er niets mee. Maar daar ligt wel het eigendomsrecht.

Stel dat men na bijvoorbeeld 30 jaar een graf gaat ruimen en men bij toeval een ring zou aantreffen. Aan wie moet die dan worden gegeven? Op oude begraafplaatsen worden dezelfde graven vaker uitgegeven. Een nu gevonden ring kan wel 70 of 130 jaar geleden op die plek begraven zijn. Daar hebben nabestaanden van iemand die 30 jaar geleden begraven is, geen recht op. Bovendien is niet zonder meer duidelijk wie dan recht zou kunnen doen gelden. Men kan een ring niet aan 'de familie' geven, maar alleen aan 1 persoon.
Als een man 30 jaar geleden begraven is, zijn vrouw 25 jaar later gecremeerd is en zij drie kinderen hadden waarvan er inmiddels ook een overleden is, maar die wel 4 (klein)kinderen heeft nagelaten, wie kan dan die ring hebben? Ik zie dan 2 kinderen en 4 kleinkinderen als erfgenamen. Moet de ring in 6 stukjes gezaagd worden? Moet de begraafplaats de ring verkopen en de opbrengt onder 6 erfgenamen verdelen? De kosten van een verklaring van erfrecht van een notaris, om te controleren of niet een kind onterfd is en andere personen erfgenaam zijn geworden, zijn waarschijnlijk veel hoger dan de opbrengst van verkoop van de ring. Een trouwring kost gemiddeld zo'n 300,- euro; een tweedehands ring is misschien 100,- tot 120,- euro waard. Dan krijgt iedere erfgenaam 20,-. Kortom er komt zoveel gedoe en geregel en uitzoekwerk bij kijken, dat het helemaal niet loont.

Zie eerdere vragen in de subrubriek 'Sieraden en andere grafgiften', zoals vraag 7556 'Sieraden van mijn moeder terug', vraag 1570 ' Sieraden opgraven' of vraag 990 'Openen kist na begraving voor sieraden'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder