Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zoektocht begraafplaats levenloos geboren baby 1967 (1)

10 oktober 2019

Vraag nummer: 58813

Geachte heer, mevrouw, In 1967 ben ik bevallen van een levenloos geboren meisje in de gemeente Amsterdam. Ik ben op zoek naar waar zij is begraven. Ik heb alle begraafplaatsen in en om Amsterdam aangeschreven, maar zij komt niet in hun administratie voor. Is het misschien bij u bekend wat er in die tijd met deze kindjes waar 'afstand' van werd gedaan, gebeurde?

Bij voorbaat dank,

X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Helaas weet ik dat niet.

Wat er volgens de wet in 1967 met levenloos geboren kinderen moest worden gedaan, kan ik u niet zeggen, omdat ik nu niet over de tekst van de wet uit die tijd beschik. Ik kan de tekst van de oude wet niet zomaar even raadplegen. Ik vermoed dat er geen plicht was om zulke kinderen officieel te begraven of te cremeren. Het was dan mogelijk om zulke kinderen zelf in de tuin te begraven. Ik heb ook wel gehoord dat onvoldragen kinderen in de tuinen van ziekenhuizen werden begraven. Maar ik wil er eigenlijk niets over zeggen, want alles wat ik zeg is een vermoeden en daar schiet u weinig mee op.

Of zulke onvoldragen kinderen ook wel eens op gewone begraafplaatsen werden begraven, weet ik niet. Het zou in theorie wel mogelijk zijn, maar ik schat in dat het niet gebeurde, vanwege de rompslomp en de kosten.
Mij lijkt het ook niet passen in de idee van 'afstand doen'. Ik denk dat ouders gevraagd werd om afstand te doen, om hen te ontzorgen en makkelijker over dit pijnlijke moment in hun leven heen te stappen. Zo in de sfeer van "Heel jammer, maar het leven gaat door en misschien komt er nog wel een kans". Ik denk dat dat toen de tijdgeest was. Mensen dachten toen daar goed aan te doen. Tegenwoordig weten we dat wegstoppen en 'moeten vergeten' averechts werkt.
Maar afstand doen en weten dat een kind ergens begraven is, is niet 'vergeten en doorgaan'.

Het kan ook verschil hebben gemaakt hoe oud uw dochtertje was. Jonge menselijke vruchten werden soms ook wel gecremeerd, net als ander 'ziekenhuisafval' (een heel vervelende term om in dit verband te gebruiken). Dat zou tegenwoordig ook nog kunnen.
Maar het grote verschil met toen en nu is, is dat de ouders tegenwoordig gevraagd zal worden wat zij willen, en dat vroeger eerder voor de ouders besloten werd. "We zullen het maar zo doen, want dat is het beste" zei men misschien; daar ga je dan als ouder niet zo snel tegen in, denk ik.

Voor zover ik u kan helpen, verwijs ik graag naar mijn antwoorden op eerdere vragen, twee dagen geleden nog een vraag over anoniem begraven. Dat is deels ook een antwoord op uw vraag.
Begraafplaatsen moeten wel altijd registreren wie waar en wanneer begraven is en geweest is. En die gegevens altijd bewaren en verstrekken aan iedereen die vraagt. Maar zulke jonge kinderen vielen buiten de wet en vond men registratie destijds niet nodig, omdat er toch afstand was gedaan.

U moet wel beseffen dat het voor mijn eerdere antwoorden verschil maakt hoe oud een kind was, wel of niet voldragen was, of het nog geleefd heeft en in welke periode een en ander speelde.

Zoals ik ook andere moeders wel heb geadviseerd, zou ik eerder aan hoogbejaarde gepensioneerde vroedvrouwen, huisartsen en ook ziekenhuizen vragen wat er indertijd met levenloos geboren kinderen gebeurde. Zij moeten het kunnen zeggen, lijkt mij.
Maar het kan ook zo zijn dat het per stad of regio en per (kerkelijke signatuur van een) ziekenhuis verschilde.

Mij lijkt dat er vele honderden mensen zijn zoals u, die met dezelfde vraag zitten wat er met hun kind is gebeurd. Ik weet niet of er lotgenoten-groepen of iets dergelijks zijn. Andere mensen zullen ook geprobeerd hebben om een en ander uit te zoeken. Misschien zijn die via internet te vinden en kunnen die u hun ervaringen vertellen.

Er zijn op verschillende begraafplaatsen monumenten voor levenloos geboren kinderen. Misschien zijn dat initiatieven van mensen het dezelfde ervaringen.

Als er mensen zijn die zich in uw vraag herkennen, of denken een mogelijk antwoord op uw vraag te kennen, en (anoniem) op deze site reageren, zal ik hun reactie of contactgegevens aan u doorsturen, als u wilt.

Zie andere vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kinderen / baby'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie vervolgvraag nummer 58816 'Zoektocht begraafplaats levenloos geboren baby 1967 (2)'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.