Weigering bijzetting als pastoor parochie uitvaart niet mag leiden
5 november 2007
Vraag nummer: 5038 (oude nummer: 9847)
Mijn moeder is ernstig ziek.
Ze wil graag op de parochie begraafplaats bijgezet worden nadat ze gecremeerd is.
Mijn moeder en de huidige pastoor liggen elkaar niet en mijn moeder wil dat haar oude pastoor de ceremonie leidt.
De oude pastoor en de nieuwe pastoor liggen elkaar ook niet en de nieuwe pastoor heeft nieuwe regels ingesteld.
Hij stelt dat niemand op de begraafplaats mag worden begraven of bijgezet als hij de leiding niet heeft en/of als hij niet akkoord gaat met de keuze van de pastoor die is uitgezocht door de overledene.
Heeft deze man het recht om dat te doen of is er een mogelijkheid dat mijn moeder kan worden bijgezet bij mijn oma?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Een 'regel' dat niemand op de begraafplaats mag worden begraven of bijgezet als de pastoor niet de leiding heeft, is onzin en is volstrekt onhoudbaar. De persoon op wiens naam het graf staat beslist wie daar begraven mag worden, of wiens asbus bijgezet mag worden. Daar kan niets of niemand, zelfs de Paus niet, iets aan veranderen. Dus ook geen pastoor. In geval van nood - maar zover zal het wel niet hoeven komen - kan de rechthebbende (de persoon op wiens naam het graf staat) een kort geding tegen de parochie beginnen, dat hij zeker zal winnen.
Dat is dan nog wel even een punt van aandacht: op wiens naam staat nu het graf van uw oma? Als dat uw moeder is, moet dat zo snel mogelijk veranderd worden. De (nieuwe) rechthebbende op het graf beslist wiens asbus mag worden bijgezet. Maar als er geen rechthebbende is, kan ook niemand daarover beslissen en is er dus een probleem. Soms wordt wel eens vergeten om een graf over te laten schrijven. Stel dat in het graf eerst opa is begraven en het graf toen op naam van oma stond, maar na het overlijden van oma het nooit op naam van een ander is gezet, dan kan ook niemand het recht claimen om de asbus bij te kunnen zetten.
Van de tenaamstelling van een graf moet een schriftelijk bewijsstuk zijn, dat is wettelijk voorschrift.
Ook merk ik op dat niet iedere begraafplaats de bijzetting van asbussen in een graf toestaat. Er is feitelijk en wettelijk geen enkel bezwaar tegen, maar op sommige begraafplaatsen wil men het niet. U doet er in inder geval goed aan om snel te informeren of dit op de betreffende begraafplaats mogelijk is. Als het niet mogelijk is, moet dat in het reglement van de begraafplaats staan.
Overigens, u hebt het over een crematie. Ik attendeer u er op dat een asbus eerst nog een maand bij het crematorium moet blijven, voordat hij vrijgegeven kan worden. Het is niet gebruikelijk dat de bijzetting van een asbus in een graf met veel ceremonieel gepaard gaat, maar het kan natuurlijk wel, als de familie dat wenst.
Kortom, ik denk dat u nog even snel moet uitzoeken wie de rechthebbende op het graf is en of de begraafplaats de plaatsing van asbussen wel toestaat. Als het laatste niet het geval is en er nog ruimte in het graf zou zijn, zou uw moeder nog begraven in plaats van cremeren kunnen overwegen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
---
Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.