Wat zijn de regels voor het (her)openen van een graf voor de volgende begraving?
26 december 2019
Vraag nummer: 59574
Geachte heer Van der Putten,
Ik kom vaak op de begraafplaats om het graf van mijn moeder te bezoeken. Nu was ik maandag 23 december bij het graf van mijn moeder. Achter de bosschage stond een graafmachine (nog niet in werking). Toen de meneer mij zag is hij weggelopen. Ik ben gaan kijken bij het graf waar de graafmachine stond. Ik zag een vers (volledig gedicht) graf met aarde en daarboven op bloemen. Dit was een begrafenis die de vrijdag daarvoor had plaatsgevonden. Wat ik vreemd vond was dat de bekisting zo'n 10 cm. boven de aarde uit kwam. Omdat het graf al geheel was dicht gemaakt. Later ben ik weggegaan maar was iets vergeten bij het schoonmaken van mijn moeders graf. Ik liep terug en zag dat de man zijn werkzaamheden wilde hervatten. Ik zag duidelijk dat hij schrok van mij. Ik ben er naar toe gelopen om even een praatje te maken. Ik vertelde hem dat mijn tante overleden was en dat het mij niet zou verbazen als zij op dit veld kwam te liggen. De man bevestigde dat mijn tante in dat algemeen graf kwam te liggen. (dus wat hij wilde gaan graven). Hij vertelde dat vrijdag nog een begrafenis was en zaterdag mijn tante. Vandaag (26 december) kwam ik weer bij het graf van mijn moeder. Tot mijn verbazing zag ik dat hetzelfde graf wat al was dichtgemaakt nu was opengemaakt en de aarde ernaast lag onder een zeil. Op het graf lag traanplaat met daarboven op de bloemen die ik maandag ook had gezien. Mijn vraag is: Als in een Algemeen graf nr. 1 er in ligt mag je dan een graf na de begrafenis van vrijdag helemaal dicht maken om vervolgens die maandag deze weer helemaal leeg te graven en klaar te maken voor de volgende begrafenis op vrijdag. Ik vind het vreemd dat als iemand net begraven is dat je met een graafmachine alles weer gaat leeg halen. Ik vind dit verstoring van de grafrust. Mag dit zomaar?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Er zijn geen wettelijke regels voor het wel of niet (tussentijds) dichten van een graf.
Het volledig dichtgooien van het graf is de meest nette en veilige manier manier om het graf tussentijds te dichten en ongelukken te voorkomen.
Als het graf vol zand ligt, kan er niemand in vallen.
Wanneer de persoon die onder ligt begraven wordt, is meestal nog niet zeker wanneer de volgende persoon begraven wordt, die daar begraven wordt. Soms wordt een graf dan gedeeltelijk gedicht (er moet altijd een laagje aarde van minstens 30 cm tussen kisten liggen) en verder afgedekt met planken. Soms wordt het graf helemaal gedicht en later weer deels open gemaakt.
De laatste manier is de meest bewerkelijke, maar wel het meest veilig.
U schrijft het vreemd te vinden "dat als iemand net begraven is dat je met een graafmachine alles weer gaat leeg halen." Maar men gaat niet 'alles' leeghalen. Kisten moeten altijd afgedekt worden met een laag zand van minstens 30 cm voordat de volgende kist er boven op geplaatst wordt. Dat is voor algemene en voor particulier graven precies hetzelfde.
Grafdelvers weten precies tot welke dieptes ze komen voor welke kist. Zij blijven dus ook op veilige afstand van een onderliggende kist als zij een graf weer open maken. Zij laten de tussenlaag van 30 cm dus intact. De grafrust wordt nooit verstoord.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.