Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat is er met het graf gebeurd?

9 december 2015

Vraag nummer: 44499

24 jaar geleden heeft de vader van mijn vriend zelfmoord gepleegd. Mijn vriend was toen 6 jaar oud. Hij is begraven maar toen mijn vriend 18 jaar werd zei zijn moeder dat hij oud genoeg was zelf hier voor te betalen. Er is uiteindelijk een brief gekomen dat er voor het graf betaald moest worden. Dit kon mijn vriend op dat moment niet, want hij zat nog op school en had geen werk om dit te kunnen bekostigen. Hij heeft nu dus niets meer om naar toe te gaan. Heel erg droevig dus. Nu is mijn vraag wat is er met het lichaam gebeurd? Wij zij bezig met dingen uit het verleden uit te zoeken en het zou een stukje helpen als wij weten wat er dus gebeurd met het lichaam van de overledene op moment dat iemand dus niet meer kan betalen voor het graf. En mogen ze het lichaam dan ook echt helemaal vernietigen, om het maar even bot zo te zeggen. Hoe gaat dit in zijn werking? Is het lichaam misschien gecremeerd en er nog iets van over? Of raad u aan eens contact op te nemen met de begrafenis ondernemers van de begraafplaats waar zijn vader begraven lag. Ik hoop op een snelle reactie. Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zou als ik uw vriend was, eerst maar eens naar de betreffende begraafplaats gaan en vragen wat er met dat graf gebeurd is. Er is een kans dat het graf nog bestaat. Misschien is het grafmonument inmiddels wel verwijderd, maar is de inhoud van het graf nog intact.

Dat de stoffelijke resten van de vader van uw vriend inmiddels gecremeerd zijn, is erg onwaarschijnlijk. Zoiets - cremeren na begraven - mag nooit zonder toestemming van nabestaanden.

Als de huur van een graf niet verlengd wordt, wordt de inhoud van het graf vaak nog niet meteen geruimd. Pas als men die plek weer nodig heeft voor volgende begravingen. Soms is dat na enkele maanden, maar soms ook pas na tientallen jaren. Dat verschilt van begraafplaats tot begraafplaats en van plek tot plek.

Aarzel niet, bel de begraafplaats en maak een afspraak, zodat men voldoende tijd heeft om met uw vriend te praten als hij langs komt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister. Ook als u geen verzekering hebt!

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.