Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wanneer is een stoffelijk overschot begraven?

28 november 2002

Vraag nummer: 1685 (oude nummer: 2051)

Tue Jan 8 15:27:20 2002

Geachte heer van der Putten

Wanneer is formeel iemand begraven en mag men het graf niet meer roeren.

Is dat:
a. Wanneer de kist in het graf is neergelaten en onder het maaiveld is verdwenen.
b. Wanneer de kist in het graf is neergelaten en is bedekt met aarde.

Hierover bestaat bij onze begraafplaats enig meningverschil.

Bij voorbaat vriendelijke dank voor uw reactie.

M.vr. gr.
I. Postma

Antwoord:

Wed Jan 9 01:05:45 2002

Geachte heer Postma,

Toen ik de titel van uw vraag las, was mijn eerste ingeving: als het graf gesloten is, dan is sprake van het begraven zijn. En dat is:
- niet in uw situatie a,
- altijd in uw situatie b,
- maar soms ook een in situatie c, dat het graf (tijdelijk) is afgedekt met een plaat of deksel.

Het probleem van uw vraag doet zich voor wanneer er zeer recent een begraving is geweest, maar er een herbegraving moet zijn. Stel iemand is per ongeluk begraven in een verkeerd graf (ook van de spreekwoordelijke familie De Vries, maar dan in een graf van een familie met gelijke naam even verderop in de rij en bij het weghalen van de steen is niet op de voorletters of het grafnummer gelet), of in een algemeen graf terwijl men eigenlijk een eigen graf wilde. Dat soort situaties. Mensen die bij de begrafenis aanwezig zijn zien de fout, maar gaan niet direct hardop roepen dat het niet kan of mag. Men gaat na het plechtig zakken van de kist direct naar de administratie en constateert dat ergens een fout is gemaakt: betrokkene moet in een ander graf. Mag je de kist er dan 'zomaar' weer uithalen of heb je dan formeel vergunning van de burgemeester ex artikel 29 nodig? Ik zou zeggen dat als het graf nog niet gesloten is, men de kist diezelfde dag of de volgende ochtend vroeg mag verplaatsen. Als men 1 of 2 dagen later komt en het graf inmiddels wel gesloten is, dan acht ik vergunning nodig, maar dat is gelet op de zeer korte tijdspanne na de begrafenis een pure formaliteit. En zo'n vergunning kan per slot van tijd ook binnen een kwartier zijn opgesteld en doorgefaxt. Ik heb een hekel aan (oud-collega) ambtenaren die menen dat een vergunning pas een vergunning kan zijn als een papier eerst een maand ligt te verstoffen en geel te worden; die kan zonodig natuurlijk ook direct ('klaar terwijl u wacht') worden afgegeven.

mr W.G.H.M. van der Putten

9 januari 2002

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder