Verwijderen plantjes op graf grafschennis?
25 januari 2009
Vraag nummer: 6111 (oude nummer: 12200)
van de week is het grafmonument van mijn vader geplaatst, nu is de familie band gecompliceerd, mijn oom is rechthebbende van het graf, onze band met die oom is slecht. mijn ouders waren nog niet gescheiden, mijn vader had de laatste 6 maanden van zijn leven een nieuwe vriendin. nu heb ik allerlei plantjes, windlicht etc op het graf geplaatst, deze zijn verwijderd, weggegooit en vernield.
nu heb ik een vermoeden dat de vriendin van mijn vader dit geeft gedaan.
kan ik nu aangifte doen van grafschennis?
En heeft mijn oom nu al het recht om te bepalen wat er op het graf komt?
kunnen wij als kinderen en erfgenamen rechthebbende van het graf worden?
alvast bedankt.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
De rechthebbende op het graf mag inderdaad beslissen wat er op het graf komt. Niet alleen voor wat betreft het monument, maar ook plantjes etc. Dus als uw oom de rechthebbende is, mag hij het beslissen.
Het verwijderen van plantjes op een graf kan inderdaad een vorm van grafschennis zijn, als niet de rechthebbende de plantjes verwijderd heeft en als de verwijdering niet met zijn toestemming is gebeurd. Als de rechthebbende zelf de plantjes verwijdert of laat verwijderen, is dat natuurlijk legaal.
Als u niet precies weet wat er gebeurd is, door wie en hoe, is het moeilijk te bepalen of het grafschennis is. Misschien heeft wel een loslopende hond een verwoesting van de beplanting aangericht.
Van grafschennis kan in principe aangifte worden gedaan bij de politie, maar u begrijpt dat niet de hele Nederlandse politiemacht in actie zal willen komen omdat ergens enkele plantjes zijn vernield.
Ik adviseer u om foto's en aantekeningen van de situatie te maken. Als u weer plantjes poot en de situatie zich enkele keren herhaalt en u duidelijke foto's hebt van het plaatsen van de plantjes en het telkens weer verwijderen, dan pas hebt u voldoende reden en bewijs om naar de politie te stappen.
U kunt ook de beheerder van de begraafplaats van het gebeuren in kennis stellen en vragen om zijn ogen open te houden of er rare dingen gebeuren. Maar op de meeste begraafplaatsen is niet altijd een beheerder aanwezig. En zo ja, dan zou het toevallig zijn als hij dan net ziet dat er iets gebeurt. Maar je weet nooit, je kunt het altijd vragen en proberen.
U kunt als kinderen en erfgenamen van uw vader niet zo maar rechthebbende van het graf worden. Alleen als uw oom aan het overschrijven van de grafrechten meewerkt. De begraafplaats kan en mag niet zelf beslissen om dat te veranderen.
Waarschijnlijk is uw oom rechthebbende omdat hij de begrafenis geregeld heeft. Dit kan dan een consequentie zijn.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten