Verschil tussen openbare of gemeentelijke begraafplaats
18 augustus 2004
Vraag nummer: 3266 (oude nummer: 4560)
Kunt u mij zeggen wat het verschil is tussen een openbare en een gemeentelijke begraafplaats.
Ik heb een verschil van mening met de wethouder hierover. Graag verneem ik van u. Dank u wel.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Er is geen tegenstelling of verschil tussen een 'openbare' en een 'gemeentelijke' begraafplaats. Het is een appel en een peer. Dan mag u het verschil aangeven.
De Wet op de lijkbezorging kent 2 soorten begraafplaatsen: de gemeentelijke begraafplaatsen en de bijzondere begraafplaatsen. De bijzondere begraafplaatsen zijn alle begraafplaatsen die niet van de overheid zijn, zoals van stichtingen, kerkgenootschappen en particulieren. Andere overheden dan gemeenten hebben geen begraafplaatsen.
De term 'gemeentelijke begraafplaats' is in 1991 in de wet gekomen; voordien was de wettelijke term 'algemene begraafplaats'. Die term kom je soms nog wel eens tegen in de naam van begraafplaatsen, maar is juridisch/wettelijk achterhaald.
De term 'openbare' begraafplaats is niets en betekent niets, althans in de zin van de wet. Bijna elke begraafplaats is feitelijk en juridisch openbaar, zowel gemeentelijk als bijzonder, want toegankelijk voor publiek. Sommige particulieren begraafplaatsjes met 1 of 2 graven op privé-terrein zijn niet openbaar.
Dat is wat er over te vertellen valt. Nu ben ik alleen nieuwsgierig waarom u de vraag stelde, want wat dachten óf u óf de wethouder dan dat verschillen waren. En vooral, wat de consequenties waren. De bedoeling van een gemeentelijke begraafplaats is dat iedereen in de gemeente ongeacht zijn geloofsovertuiging of andere persoonlijke achtergrond, op een begraafplaats begraven kan worden. De gemeente kan wel mensen van buiten de gemeente uitsluiten, maar verder niets. Een bijzondere begraafplaats (wel) regelen dat men alleen bestemd is voor protestanten, katholieken, islamieten of mensen van tussen de 35 en 40 jaar, mensen groter dan 190 cm, mensen met schoenmaat 45 of andere voorwaarden of normen die men wil hanteren. Die voorwaarden mag een gemeente niet hanteren.
mr W.G.H.M. van der Putten